Check, reinig, droog-campagne gaat strijd aan met biologische aanvallen op water
nieuwsCheck, reinig en droog voortaan je materiaal voor je gaat varen of hengelen in een waterloop. Met deze boodschap willen de gewestelijke overheden de vaak onbedoelde verspreiding van invasieve uitheemse soorten voorkomen. “Biologische invasies van deze soorten kunnen veel schade aanrichten aan de infrastructuur en ecosystemen”, aldus het Instituut voor Natuurwetenschappen.
Biologische invasies vormen een bedreiging voor de biodiversiteit van onze beken, rivieren en meren. Invasieve uitheemse soorten kunnen het natuurlijke evenwicht ernstig verstoren met nadelige gevolgen voor de economie en de vrijetijdsbesteding. Of het nu dieren of planten zijn, ze worden heel vaak per ongeluk verspreid. Bijvoorbeeld via de romp van een plezierboot die niet goed is schoongemaakt na een buitenlandse reis of hengelmateriaal dat op verschillende plaatsen is gebruikt.
“De invasieve soorten van aquatische omgevingen kunnen zeer klein zijn en soms tijdelijke droogte overleven, waardoor ze zich gemakkelijk verspreiden via uitrusting en kleding”, aldus het Instituut voor Natuurwetenschappen. “Eenmaal gevestigd, kunnen deze soorten zich vermeerderen en verspreiden, waardoor ze schade aanrichten aan de infrastructuur en ecosystemen.” Hierdoor worden soms recreatieve of professionele activiteiten in zoetwater bemoeilijkt. Daarnaast brengen ze ook soms ziekten over die de gezondheid van dieren en mensen aantasten.
Nationale campagne van start
Om meer bewustzijn te creëren over bioveiligheid, werd een nationale campagne gelanceerd. Die richt zich tot alle recreatieve en professionele gebruikers van zoetwateromgevingen zoals kajakkers, vissers, duikers, schippers, viskwekers of beheerders. Na elke activiteit in water wordt hen aangeraden om drie stappen te volgen:
Eerst checken: inspecteer en verwijder alle sporen van modder, planten of dieren van uitrusting en kleding.
Daarna reinigen: spoel alle materiaal grondig af met (heet) water.
Tot slot drogen: laat alles minimaal 48 uur drogen voordat je het opnieuw gebruikt op een andere locatie.
Gedragscodes
Samen met de campagne werden ook gedragscodes afgesloten met federaties en organisaties uit de werelden van watersport, visserij, aquacultuur, plezier- en binnenvaart. De vrijwillige gedragscodes moeten zowel de introductie als de verspreiding van invasieve uitheemse soorten in de Belgische aquatische ecosystemen voorkomen. De ondertekenende partners hebben zich ertoe verbonden hun leden aan te moedigen strenge bioveiligheidsprotocollen toe te passen en deel te nemen aan initiatieven om het bewustzijn erover te vergroten.
