Nieuwe exotische wormsoort gevonden in België: "Kan impact hebben op bodemvruchtbaarheid"
nieuwsVoor het eerst is een landsnoerworm of landnemertijn aangetroffen in ons land. Dat meldt Natuurpunt. De ontdekking van het West-Australische exemplaar sluit aan bij de opmars van exotische landplatwormen die België in hoog tempo veroveren. "Deze weinig bekende wormen zijn echte roofdieren die een negatieve impact kunnen hebben op onze inheemse bodemfauna. Ze kunnen de biodiversiteit en vruchtbaarheid van de bodem schaden", aldus Natuurpunt.
Er worden steeds meer uitheemse landplatwormen aangetroffen in Europa. In België werd een eerste exemplaar in 2015 aangetroffen, ondertussen staat de teller op tien verschillende soorten. Vorig najaar werd voor het eerst een landsnoerworm waargenomen in ons land. Het dier werd onder een bloempot teruggevonden in een tuincentrum in de provincie Namen. Het lijkt Natuurpunt dan ook aannemelijk dat de worm, net als zoveel andere exotische landplatwormen, via de handel in potplanten in België is terechtgekomen.
Landsnoerwormen zijn net als landplatwormen carnivoor. "Daarom is de snelle opmars van exotische landplatwormen zorgwekkend", duidt Natuurpunt. "Ze voeden zich met regenwormen, slakken en andere ongewervelden, die allemaal belangrijke functies in het ecosysteem vervullen. Zeker de predatie op regenwormen kan nefast zijn, omdat ze een belangrijke rol spelen in de bodemvruchtbaarheid en -doorlaatbaarheid."
Aangepast aan ons klimaat?
De landsnoerwormen die in Nederland en België aangetroffen werden, leefden telkens buiten serres. "Dit kan erop wijzen dat ze kunnen overleven in ons klimaat", aldus Natuurpunt. "Het is daarom zinvol om de verspreiding van landsnoerwormen en hun mogelijke impact op inheemse ongewervelden nauwlettend in de gaten te houden."
Natuurpunt geeft mee dat voorkomen beter is dan genezen. "Omdat planten en plantpotten de belangrijkste introductiebron vormen van deze exotische wormsoorten, is preventie door middel van zogenaamde fytosanitaire maatregelen de beste oplossing. Het in kaart brengen van mogelijke populaties in België en hoe ze per ongeluk meereizen met planten en bodemsubstraat is een eerste belangrijke stap in de aanpak", klinkt het.
Alle informatie over hoe je landplatwormen en landsnoerwormen kunt vinden en bewaren is te vinden op FlatwormWatch.

Bron: Natuurpunt