Wintersterfte bij honingbijen blijft stijgen in Vlaanderen

nieuws

De voorbije winter hebben Vlaamse imkers gemiddeld 32 procent van hun bijenvolken verloren. Dat is nog slechter dan de 28 procent wintersterfte van vorig jaar, toen al een record. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van het Vlaamse Bijeninstituut (VBI), waaraan 546 imkers deelnamen.

31 maart 2025 VILT-redactie
honingbij-1250

De norm van 10 procent wintersterfte, die decennialang als aanvaardbaar gold, wordt al jaren niet meer gehaald. Net als vorig jaar zijn er grote regionale verschillen: Oost-Vlaanderen (36%) en Antwerpen (32%) scoren het slechtst. In sommige gemeenten, zoals het Antwerpse Wommelgem, Hove, Lint en het West-Vlaamse Lichtervelde, gingen zelfs alle bijenvolken verloren.

Meerdere oorzaken

Volgens VBI-voorzitter René De Backer is de hoge wintersterfte het gevolg van verschillende factoren. Eén daarvan is de opkomst van de Aziatische hoornaar, een invasieve soort die bijenkolonies verzwakt. "Eind december was al 20 procent van de bijenvolken verloren gegaan, en daar speelt de Aziatische hoornaar een grote rol in", aldus De Backer.

Andere belangrijke oorzaken zijn:

  • De Varroamijt, een parasiet die bijenbroed vernietigt,

  • pesticiden, zowel in de land- en tuinbouw als van particulieren,

  • voedseltekort: "Vlaanderen is een woestijn voor bijen", zegt De Backer. "Open ruimte wordt ingenomen door landbouw, en tuinen zijn te strak aangelegd met te weinig bloemen."

Opleiding imkers moet beter

Het VBI maakt zich ook zorgen over de beperkte opleiding van nieuwe imkers. "In Frankrijk en Duitsland krijgen imkers 100 à 200 uur training, bij ons slechts 36 uur. Daardoor weten ze minder goed hoe ze moeten omgaan met parasieten, ziektes of nieuwe bedreigingen", aldus De Backer. Het instituut wil hierover in gesprek gaan met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

hoornaar-INBO

Bestrijding Aziatische hoornaar van start

Met de lente ontwaakt ook de Aziatische hoornaar uit zijn winterslaap. De soort vormt een grote bedreiging voor bijen en biodiversiteit en is al wijdverspreid in Vlaanderen. Daar is bestrijding essentieel. Een effectieve methode is het vangen van koninginnen om nestvorming te voorkomen. Vallen moeten strategisch geplaatst worden, bijvoorbeeld bij bijenkasten of locaties waar hoornaars vorig jaar actief waren.

De exacte periode voor het plaatsen van vallen hangt af van temperatuur en regenval. Het is belangrijk om selectief te werk te gaan om andere insecten niet te schaden.

De Aziatische hoornaar is twee à drie centimeter lang. Ze is donker van kleur, met een oranje snuit en achterlijfje. De uiteinden van de pootjes zijn felgeel. Dit insect kan verward worden met de inheemse soort, de Europese hoornaar. Deze is iets groter en heeft de Belgische driekleur als kleurenpalet.

Alle info over de bestrijding van de Aziatische hoornaar, inclusief de melding van nesten, via de website Vespawatch.

Britse onderzoekers vinden 1.400 verschillende soorten in ingewanden Aziatische hoornaars
Uitgelicht
Bij een Brits onderzoek naar Aziatische hoornaars zijn ongeveer 1.400 verschillende soorten aangetroffen in hun ingewanden. Dat blijkt uit een paper van de Universiteit van Ex...
5 maart 2025 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek