Minder voedselverspilling zonder houdbaarheidsdatum?
nieuwsDe Britse coalitieregering wil een einde maken aan de vermelding 'best before' of 'ten minste houdbaar tot' op voedselverpakkingen, om te vermijden dat miljoenen tonnen perfect eetbare voedingswaren weggegooid worden. "Winkels zullen labels moeten maken met informatie over de gezondheidsrisico's als specifieke voedingsproducten langere tijd niet geconsumeerd worden", schrijft The Sunday Telegraph.
De nieuwe richtlijnen voor voedselproducenten moeten consumenten beter informeren en ervoor zorgen dat ze minder snel etenswaren ongeopend in de vuilnisbak deponeren. De overheid zal wel nog vasthouden aan een systeem van 'use by dates' of 'te gebruiken tot'-datums voor zeer bederfelijke producten.
"Garnalen of eieren zullen bijvoorbeeld in de nieuwe richtlijnen gedetailleerde waarschuwingen meekrijgen over het risico op voedselvergiftiging als ze na een bepaalde datum gegeten worden. De vermelding op bijvoorbeeld brood, waarbij er slechts minimale risico's zijn, zal daarentegen veel eenvoudiger worden", aldus de krant.
Gezinnen in het Verenigd Koninkrijk gooien elk jaar 8,3 miljoen ton voedsel en drank weg. volgens cijfers van het Waste and Resources Action Programme (WRAP) is vijf miljoen ton daarvan nog eetbaar.
Ook in België zou jaarlijks 660.000 ton voedsel verloren gaan, een verspilling van 7,4 procent. Minister-president Kris Peeters drong vorige maand nog aan op het tegengaan van voedselverspilling door de verwerkende bedrijven, de distributiesector en de consument te sensibiliseren.
Bron: Belga/eigen verslaggeving