nieuws

Minder Franse foie gras op de markt

nieuws
In Frankrijk is in 2003 de productie van eenden- en ganzenlever voor het eerst sinds 20 jaar geslonken. De producenten wilden met een vermindering van vier procent op 16.500 ton de hoogte van de levervoorraad afbouwen, om de prijs te ondersteunen. Dat werd woensdag gemeld vanuit het ministerie van landbouw in Parijs.
12 mei 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
In Frankrijk is in 2003 de productie van eenden- en ganzenlever voor het eerst sinds 20 jaar geslonken. De producenten wilden met een vermindering van vier procent op 16.500 ton de hoogte van de levervoorraad afbouwen, om de prijs te ondersteunen. Dat werd woensdag gemeld vanuit het ministerie van landbouw in Parijs.

De prijs per kilogram van deze vleeswaren, die altijd weer onder vuur worden genomen door dierenrechtenactivisten, is het voorbije jaar lichtjes gedaald naar 19 euro. Maar de Fransen laten hun eetlust daardoor niet bederven: tijdens het begin van de jaren '80 consumeerden zij ongeveer 80 gram per persoon, terwijl dat de voorbije jaren zowat 280 gram bedroeg. Ongeveer 97 procent van deze producten is afkomstig van eenden.

Zestien procent van de totale productie, ongeveer 2600 ton, werd geëxporteerd, waarvan de helft naar de EU-landen Spanje en België. Zwitserland en Japan waren het voorbije jaar de belangrijkste afnemers van de gehele EU.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek