Minder en duurdere eieren door vogelpest en hittegolf
nieuwsIn Nederland, de grootste uitvoerder van eieren, werden tijdens de vogelpestcrisis circa 16 miljoen kippen gedood. "De eierproductie is bij onze noorderburen tot de helft teruggevallen", zegt Ilka Hertogs van de Landsbond voor Bedrijfspluimveehouders. Het eiertekort werd nog versterkt door de hittegolf van de voorbije weken, vooral in Zuid-Europa. Bij de legkippen leidde de aanhoudende hitte tot een sterfte van 5 procent. De productie van de leghennen daalde, net als het gemiddeld gewicht van de eieren.
De eierschaarste op de Europese markt stuwde de prijzen omhoog, ook in ons land. "De jongste drie weken steeg de prijs voor 100 witte eieren, klasse 3, van 3,97 naar 5,66 euro", zegt Benoît Vandenheede, voorzitter van de eierprijzencommissie in Kruishoutem. Voor de leghennenbedrijven zijn de hogere prijzen een mooie opsteker. Althans voor de bedrijven die tijdens de vogelpestcrisis niet werden geruimd en opnieuw moesten opstarten.
De opkopers van eieren zien de eierschaarste en de prijsstijgingen met lede ogen aan. De Europese vereniging van eierverwerkers (EEPA) heeft het over "een opeenvolging van catastrofes". De eierschaarste bemoeilijkt de productie van eiproducten voor de voedingsindustrie, denk maar aan de fabrikanten van chocolade, koekjes en mayonaise.
"Als gevolg van de hoge prijzen hebben de brekerijen en andere eierverwerkende bedrijven het erg moeilijk om de contracten met de voedingsindustrie na te komen. Die contracten zijn immers gebaseerd op veel lagere eierprijzen", verduidelijkt Van Bosch van het Verbond van Eierhandelaars. Hoe hoog het verlies voor de eierverwerkende industrie kan oplopen is nog niet duidelijk, zegt Van Bosch. Maar dat de productie zich snel zal normaliseren, is weinig waarschijnlijk. De vervanging van gestorven dieren door nieuwe productieve leghennen neemt een half jaar tot een jaar in beslag. Legkippen die de hitte overleefden, zijn dan weer behoorlijk verzwakt.
Voor de leveranciers van verse consumptie-eieren zou de situatie niet zo dramatisch zijn. "Zij werken immers met kortlopende contracten en kunnen de prijsevoluties dan ook beter opvangen", aldus Van Bosch. Of de consument straks meer zal moeten betalen voor een ei, valt nog af te wachten. "Maar als de prijsstijgingen lang aanhouden, lijkt me dat niet uitgesloten", meent de voorzitter van de Eierprijzencommissie.
Bron: Belga