header.home link

Milieuvriendelijke vallen vangen kersenvliegen

10 maart 2021

De gemeenten Borgloon en Hoeselt gaan de kersenvlieg te lijf met een innovatieve aanpak. Door zelf milieuvriendelijke vallen te plaatsen en burgers te motiveren hetzelfde te doen, willen ze voorkomen dat het plaaginsect een ravage aanricht in boomgaarden en tuinen met kersen- en kriekenbomen. De vallen zijn afkomstig van Bayer Crop Science. “We zijn verheugd bij te mogen dragen aan deze innovatieve en duurzame aanpak van een groeiend probleem”, zegt food chain manager Evert Deseure.

Lees meer over:
kersenvlieg-val_Bayer

Belgische kersen zijn een zeer gewild product en de teelt is de afgelopen tien jaar gegroeid. Ondertussen kan je in ons land meer dan 1.000 ha zoete kersen vinden. Al speelt de opkomst van de kersenvlieg de telers parten. “Elk vrouwtje legt één eitje per kers en kan wel meer dan 80 eitjes per seizoen leggen”, laat Bayer Crop Science weten. “Uit deze eitjes komen witte maden die de aangetaste kersen onverkoopbaar maken, wat leidt tot hoge commerciële verliezen. Zonder ingrijpen wordt de volledige oogst van een kersenboom vernield.”

De kersenvliegproblematiek zorgde eerst vooral in Limburg voor grote problemen, maar intussen tast het plaaginsect ook veel kersenbomen aan in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. “In de praktijk verspreidt de kersenvlieg zich vaak bij particulieren, om dan op een gegeven moment over te springen naar de professionele teelt”, weet Evert Deseure, food chain manager bij Bayer.

Milieuvriendelijke aanpak

De Limburgse gemeenten Borgloon en Hoeselt willen het probleem aanpakken. “Enkele jaren geleden werd een eerste stap gezet, die nu grootschaliger wordt opgevolgd”, klinkt het. “We kiezen voor een milieuvriendelijke aanpak met de Decis Trap Cerasi, ontwikkeld door Bayer.”

De val in kwestie is geel gekleurd. “De kersenvlieg wordt aangetrokken wanneer de kersen verkleuren van groen naar geel, daarom is de val geel”, legt Evert Deseure uit. “Volwassen kersenvliegen worden ook aangetrokken door een specifieke lokstof. Als ze willen ontsnappen uit de val, vliegen ze naar het licht waardoor ze in aanraking komen met een soort lijm die aan de binnenkant van het deksel is aangebracht en die een zeer lage dosis van een middel bevat dat de kersenvliegen doodt.”

De val is een volledig gesloten systeem waardoor zowel de gebruiker als de omgeving op geen enkel ogenblik in contact komen met het middel.

kersenvlieg-val-hoog_Bayer

Eerste val gratis

Borgloon en Hoeselt kochten zelf honderden vallen en bieden burgers hun eerste val gratis aan. “Omdat de vallen alleen door mensen met een zogeheten fytolicentie mogen worden ingezet, bestellen burgers de val bij de gemeente”, klinkt het. “De gemeentelijke groendienst zal de val dan plaatsen. Dat moet voor mei gebeuren.”

Jos Claes benadrukt dat het cruciaal is dat naast de zogenaamde kersengemeenten Borgloon en Hoeselt, ook de omliggende gemeenten zoals Sint-Truiden, Heers en Kortessem gaan meedoen om het probleem echt bij de kern aan te pakken. Volgens Bayer Crop Science is er momenteel al interesse bij de gemeente Sint-Truiden om zich aan te sluiten bij het initiatief.

Naast de kersenvlieg is er ook de problematiek met de Drosophila suzukii of het fruitvliegje (suzukii vlieg). Deze wordt aangetrokken door rijpe kersen en is nog schadelijker dan de kersenvlieg. “De suzukii vlieg legt namelijk meerdere eitjes per kers, wat zorgt voor grote schade en verlies van oogst”, laat Bayer weten. “We werken momenteel ook aan een gelijkaardige val voor het duurzaam bestrijden van deze suzukii vlieg.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Bayer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek