Milieuvergunning voor Horebeeks mestverwerkingsbedrijf

De bestendige deputatie heeft een milieuvergunning afgeleverd aan landbouwer Wouter Vanderdonckt voor de exploitatie van een mestverwerkingsbedrijf met elektriciteitsproductie in Stene. De gemeente en Milieufront Omer Wattez zijn niet van plan verdere stappen te zetten om de komst van het bedrijf tegen te houden.
12 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

De bestendige deputatie heeft een milieuvergunning afgeleverd voor de exploitatie van een mestverwerkingsbedrijf met elektriciteitsproductie in Stene. De gemeente en Milieufront Omer Wattez (MOW) zijn niet van plan verdere stappen te zetten. "Met de installatie op zich hebben we geen probleem. Het gaat om een milieuvriendelijke manier voor het opwekken van elektriciteit”, luidt het bij MOW.

Ondanks een eerder negatief advies van het schepencollege van de gemeente Horebeke, heeft de bestendige deputatie een milieuvergunning afgeleverd aan landbouwer Wouter Vanderdonckt voor de exploitatie van een mestverwerkingsbedrijf met elektriciteitsproductie.

Landbouwer Vanderdonckt diende bij het Horebeekse gemeentebestuur een milieuvergunningsaanvraag in voor de inplanting van een mestverwerkingsbedrijf aan de voet van Stene. Daar wil hij samen met het Nederlandse energiebedrijf Eneco groene stroom produceren op basis van mest en landbouwafval.

Tegen de plannen van Vanderdonckt rees eind vorig jaar verzet uit verschillende hoeken. De argumenten van de klagende partijen werden niet weerhouden door de bestendige deputatie en zij leverde een milieuvergunning af. Zo ontkracht de deputatie de negatieve impact van het bedrijf voor de vele fietsers want zij voorziet slechts acht transporten per dag naar het bedrijf.

De klagers haalden ook aan dat de uitbater niet op het bedrijf woont en dus niet altijd onmiddellijk kan optreden bij problemen. De deputatie acht de manuele en automatische veiligheidssystemen van de installatie evenwel een voldoende garantie. Ook de geluids- en trillingshinder worden niet weerhouden. “Deze wegen worden ook gebruikt voor vervoer van en naar andere landbouwbedrijven”, stelt de deputatie.

Voorts haalden de ondertekenaars van de bezwaarschriften aan dat de opslag van gevaarlijke stoffen risico's kan inhouden voor verontreining van bodem en water. “Het mestverwerkingsbedrijf moet voldoen aan de voorwaarden van de Vlarem II-wetgeving. Door hieraan te voldoen zijn er voldoende garanties op een veilige opslag met minimale risico's op water- en bodemverontreiniging”, argumenteert de deputatie.

Burgemeester Joseph Browaeys (Volksbelangen) zegt dat de gemeente niets kan ondernemen om het bedrijf alsnog tegen te houden. “Wij hebben in het dossier gedaan wat we vonden dat we moesten doen. Voor ons is de kous hiermee af”.

Milieufront Omer Wattez (MOW) is niet van plan verdere stappen te zetten. “Wij hebben op de vergadering van de provinciale vergunningscommissie onze bezorgdheden naar voren gebracht. Zo hebben wij gevraagd voldoende strenge voorwaarden op te leggen zodat de omwonenden geen hinder ondervinden van de installatie. Met de installatie op zich hebben we geen probleem. Het gaat om een milieuvriendelijke manier voor het opwekken van elektriciteit”, luidt het bij MOW.

Tegen de beslissing van de deputatie kan nog beroep aangetekend worden binnen de dertig kalenderdagen na de betekening van de beslissing.
 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek