Wallonië naar Grondwettelijk Hof tegen Demirs inperking bevoegdheden Raad van State

De Waalse regering stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen het decreet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om de beroepsprocedures tegen complexe projecten en ruimtelijke uitvoeringsplannen over te hevelen van de federale Raad Van State naar de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen. Volgens Demir zouden zulke dossiers sneller behandeld worden aan Vlaamse zijde. “Dat de Waalse collega’s de traagheid der dingen prima vinden, is hun zaak. Dat ze echter versnellingen van Vlaamse projecten doelbewust afremmen en nodeloos stokken in de wielen steken, is onverstandig en onverantwoord”, reageert Demir fors.

4 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 maart 2024 17:32 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
zuhal demir vlaams parlement

Volgens het kabinet-Demir zou via het decreet de gemiddelde doorlooptijd bij vergunningsbetwistingen fors kunnen worden ingekort, van gemiddeld 26 maanden bij de federale Raad van State naar gemiddeld 12 maanden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “De Waalse regering steekt op deze manier stokken in de wielen van onze welvaart. Tekenend voor de impasse waarin ons land zich bevindt. Stilstand in investeringsdossiers vinden ze aan één kant van de grens blijkbaar niet belangrijk. Een volledige defederalisering van justitie en administratieve rechtscolleges is nog nooit zo prangend geweest”, klinkt het.

Vlaams sneller dan federaal

Een beroep bij de Raad van State tegen een Ruimtelijk Uitvoeringsplan of een Complex Project kent een doorlooptijd van gemiddeld 26 maanden, met uitschieters tot 42 maanden. De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen doet het veel sneller, meldt het kabinet, met een gemiddelde doorlooptijd van 12 maanden. Daarom besliste de Vlaamse regering vorig jaar om beroepen tegen ruimtelijk uitvoeringsplannen (RUP’s), stedenbouwkundige verordeningen en complexe projecten weg te halen bij de Raad van State en naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen over te hevelen.

Dat de Waalse regering naar het Grondwettelijk Hof stapt tegen dit decreet, is niet naar zin van Demir. “De Waalse regering laat Vlaanderen dus niet toe om investeringsdossiers van groot maatschappelijk belang te versnellen”, meldt het kabinet.

Impasse

“Onze procedures telkens weer verbeteren en versnellen is en blijft een belangrijke prioriteit. Door deze beroepen weg te halen van de Raad van State zorgen we voor een versnelling van gemakkelijk 12 maanden. Het is zowel in het belang van de rechtszoekende, als van een vergunninghouder, dat er zo spoedig mogelijk een uitspraak is van de Raad voor Vergunningsbetwistingen over een beroep. Zo wordt de rechtszekerheid gegarandeerd voor de burger en de ondernemer, en zorgen we voor een beter (internationaal) investeringsklimaat”, klinkt het bij Demir. “Dit toont opnieuw de impasse van ons land, waarbij Wallonië rechtstreeks kan beslissen over de Vlaamse welvaart”, aldus nog Demir.

De vraag naar een defederalisering van justitie en de administratieve rechtscolleges is nog nooit zo prangend geweest en wordt hier opnieuw gerechtvaardigd

Zuhal Demir (N-VA) - Vlaams Minister van Omgeving

Demir toont zich al langer voorstander om vergunningsprocedures te hervormen. Eerder al beëindigde ze de bevoegdheid van de provincies over windturbinevergunningen, wat maakt dat de behandelingstermijn van dit soort dossiers met zes tot negen maanden werd ingekort. Ze digitaliseerde de briefwisseling van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, verhoogde het aantal bestuursrechters van 9 naar 13 en hervormde de MER-procedure en de omgevingsvergunningsprocedure naar een vereenvoudigd systeem.

Het is echter niet de eerste keer dat deze hervormingen de wind van voren krijgen. Zo heeft het Grondwettelijk Hof in april 2023 Demirs decreet dat stelde dat beroepsprocedures tegen omgevingsvergunningen slechts onder voorwaarden zouden kunnen worden aangevochten bij de Raad voor Vergunningsbetwisting, grotendeels vernietigd.

Demir overweeg het Waalse initiatief aanhangig te maken op het eerstvolgende Overlegcomité tussen alle regeringen in ons land.

Vlaamse regering wil vergunningsprocedures hervormen
Uitgelicht
De Vlaamse regering wil haar vergunningsprocedures stevig hervormen. "Het gaat om de grootste hervorming sinds de samenvoeging van milieu- en stedenbouwkundige vergunningen in...
28 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek