Milieueffectenrapport opstellen wordt eenvoudiger

De Vlaamse regering heeft de hervorming en vereenvoudiging van het milieueffectenrapport (MER) definitief goedgekeurd. "We hervormen het MER van een onduidelijk, verplicht en zwaar administratief nummertje tot een slanker, eenvoudiger instrument waar de milieu-impact helder getoond wordt", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

2 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 2 april 2024 15:38
Lees meer over:

Het milieueffectenrapport is een onderzoek naar de mogelijke milieugevolgen van bepaalde activiteiten of ingrepen, bijvoorbeeld een investeringsproject. Het wordt opgemaakt voor de projecten of plannen worden uitgevoerd. Eén en ander wordt nu gewijzigd. Het is de bedoeling om de milieu-impact beter in kaart te brengen en de administratieve overlast tot een minimum te beperken, klinkt het.

"Er zijn geen drie soorten procedures nodig, die elk energie en tijd vergen, om te bepalen of een MER nodig is en die dan doorgaans leiden tot dikke bijbels met overbodige informatie. Er is wél nood aan een slank en zinvol instrument met een goede focus dat zich richt op de concrete knelpunten op het vlak van leefmilieu en omgeving, ontdaan van alle overbodige ballast", aldus de minister. De hervorming brengt de screening terug naar de essentie, stelt ze.

Het ontwerp van decreet schaft ook de ontheffingsmogelijkheid af, omdat het in de praktijk volgens Demir tot uiteenlopende rechtspraak leidde. Met de ontheffingsmogelijkheid kan volgens de huidige regelgeving een uitzondering op de MER-verplichting gevraagd worden. Daarnaast maakt de hervorming het ook mogelijk dat informatie uit eerdere of andere rapporten kan hergebruikt worden.

Ook klinkt het dat de regelgeving afgestemd wordt op de Europese MER-richtlijnen. Anders gesteld: een milieueffectenrapport is enkel nodig wanneer dit volgens de MER-richtlijnen nodig is. “Vlaanderen deed aan goldplating (verder gaan dan de Europese wetgeving voorschrijft, red.) en zorgde er daarmee voor dat er veel onduidelijkheid was over welk project welke MER-procedure moest doorlopen”, stelt de minister.

Het ontwerpdecreet was eind 2023 al in eerste lezing goedgekeurd door de Vlaamse regering. De plannen gaan nu naar het Vlaams parlement.

Vlaamse regering wil vergunningsprocedures hervormen
Uitgelicht
De Vlaamse regering wil haar vergunningsprocedures stevig hervormen. "Het gaat om de grootste hervorming sinds de samenvoeging van milieu- en stedenbouwkundige vergunningen in...
28 december 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek