Mestboetes aftrekbaar als beroepskost?

nieuws
Landbouwers die werken met een personen- of vennootschapsbelasting kunnen administratieve mestboetes als beroepskost aftrekken. “Twee recente arresten stellen dat boetes in principe aftrekbaar zijn zolang ze geen strafrechtelijk karakter hebben”, concludeert Guy Porto-Carrero van landbouwadviesbureau DLV in Melkveebedrijf.
12 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Landbouwers die werken met een personen- of vennootschapsbelasting kunnen administratieve mestboetes als beroepskost aftrekken. “Twee recente arresten stellen dat boetes in principe aftrekbaar zijn zolang ze geen strafrechtelijk karakter hebben”, concludeert Guy Porto-Carrero van landbouwadviesbureau DLV in Melkveebedrijf. Voor wie met het forfaitaire systeem werkt, gaat dit niet op.

De Mestbank kan in het kader van haar controlerende functie landbouwers waarschuwen voor dreigende overtredingen en kan maatregelen ondernemen wanneer niet aan de wetgeving wordt voldaan. Die maatregelen bestaan vooral uit administratieve geldboetes. Enkel voor heel ernstige overtredingen stelt de Mestbank een strafrechtelijke vervolging in.

Volgens Guy Porto-Carrero zijn er twee recente cases waaruit valt af te leiden dat ook landbouwers deze administratieve mestboetes kunnen inbrengen in hun boekhouding. Zo betaalde een bouwbedrijf zijn eurovignet voor vrachtwagens niet en kreeg het daarvoor administratieve boetes die het in de vennootschapsbelasting als beroepskosten inbracht. Maar de administratie stelde dat die boetes niet fiscaal aftrekbaar waren.

Het bouwbedrijf gaat daarop in hoger beroep en de rechtbank oordeelde dat het verbod op aftrek enkel slaat op “geldelijke sancties op basis van strafwetgeving en niet op administratieve boetes”. De rechtbank gaat er van uit dat de administratieve boetes zijn betaald om belastbare inkomsten te verwerven of te behouden en dus aftrekbaar zijn als beroepskost.

Bij een tweede zaak had een onderneming volgens de Belgische Raad voor Mededinging haar economische machtspositie misbruikt en kreeg daarvoor een boete opgelegd , die het bedrijf als beroepskost in rekening wou brengen. Ook hier opnieuw protest van de administratie. Ook het Hof van Beroep in Antwerpen gebruikte de voorgaande redenering en liet de boetes inbrengen als kost.

“Uit deze twee zaken kunnen we concluderen dat als een boete geen strafrechtelijk karakter heeft, ze in principe aftrekbaar is. Een landbouwer die te veel dieren houdt, kan daarvoor een administratieve mestboete krijgen. Die kan vergeleken worden met de boete die in het tweede voorbeeld werd opgelegd. En dus kan de landbouwer die ook aftrekken als beroepskost”, stelt Port-Carrera.

Maar deze redenering gaat niet op voor boeren die kiezen voor de forfaitaire belastingsaangifte. “De mestboetes zijn immers niet voorzien als een post die van de semi-brutowinst kan afgetrokken worden. Wie kiest voor het forfaitaire systeem gaat immers akkoord met de gezamenlijke toepassingsregels”, stelt de DLV-accountant.

Toch waarschuwt Porto-Carrera ervoor dat de administratie zich niet zomaar gaat neerleggen bij deze arresten en dat kiest voor een andere piste. “Bij een eventuele fiscale controle zal deze aftrekbaarheid van administratieve (mest)boetes zeker nog een punt van discussie blijven”, stelt hij.

Bron: Melkveebedrijf

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek