"Melkproductie 4,2 procent lager dan melkquota"

Ondanks nieuwe manifestaties van ontevreden melkboeren in Brussel blijft de Europese Commissie vasthouden aan de geplande afschaffing van het quotumsysteem. Dat heeft eurocommissaris Mariann Fischer Boel woensdag verklaard bij de presentatie van een studie over de zuivelmarkt. De krachtlijnen waren eerder al uitgelekt.
22 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Ondanks nieuwe manifestaties van ontevreden melkboeren in Brussel blijft de Europese Commissie vasthouden aan de geplande afschaffing van het quotumsysteem. Dat heeft eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel woensdag verklaard bij de presentatie van een studie over de toestand in de melkveehouderij. De krachtlijnen waren eerder al uitgelekt.

De melkveehouders lieten woensdag in Brussel opnieuw van zich horen. Zowat de hele middag legden zo'n vierhonderd tractors het verkeer in de omgeving van het Schumanplein lam. Hun voornaamste eis - het inperken van de melkquota - blijft echter onbeantwoord. 

"We moeten alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om steun te bieden aan de melkproducenten, die met een dramatische val van de prijzen worden geconfronteerd. Maar we komen niet terug op onze beslissing om de quota geleidelijk af te schaffen, zoals voorzien in het kader van de hervorming van het landbouwbeleid", zei Fischer Boel. 

Een productiebeperking via een tijdelijke inkrimping van de quota zou volgens Fischer Boel niet het verschil maken. De eurocommissaris wijst erop dat de melkproductie 4,2 procent lager ligt dan de beschikbare quota zouden toelaten. Bovendien is het volgens haar allesbehalve zeker dat een meerderheid van de lidstaten opnieuw over de quota zou willen praten. 

Fischer Boel suggereert wel een hele reeks andere maatregelen die de melkveehouders soelaas kunnen bieden. Zo zal het dagelijks bestuur van de Europese Unie melkpoeder en boter blijven opkopen, exportrestituties voor zuivelproducten blijven toekennen en de uitbetaling van de rechtstreekse inkomenssteun aan de landbouwers versnellen. Ook wil de eurocommissaris de regels voor staatssteun tijdelijk soepeler toepassen. 

Om de productiecapaciteit van de sector te beperken, wil Fischer Boel ook steun verlenen aan producenten die fin de carrière zijn. Steun voor slachtpremies zit er echter niet in. "Ik zou niet weten hoe je aan de Europese belastingbetaler kan uitleggen dat een deel van zijn geld wordt gebruikt wordt voor het slachten van gezonde dieren", zei Fischer Boel. 

De ministers van Landbouw van de 27 EU-lidstaten buigen zich op 7 september over het lijstje maatregelen van Fischer Boel. Intussen neemt een deel van de sector echter geen genoegen met de toezeggingen van de Commissie. Woensdag trokken opnieuw honderden, voornamelijk Waalse boeren naar Brussel om het verkeer in de Europese wijk in de war te sturen. 

Een delegatie van de betogers werd woensdagmiddag ontvangen door Fischer Boel. "Wij zijn er niet van overtuigd dat de optelsom van haar voorstellen de zaken zal oplossen, gezien de omvang van het probleem", verklaarde secretaris-generaal Yves Hayez van de Waalse landbouwfederatie FWA na afloop van het gesprek. 

Volgens Hayez moet de Commissie dringend een tandje bijsteken. Hij sloot nieuwe acties niet uit. "Er is niet veel tijd over om dramatische situaties te vermijden", zei de secretaris-generaal. Hij wees erop dat de melkprijs in het bestek van twaalf maanden daalde van 32 tot 22 eurocent per liter.

Meer informatie: Crisis in de melksector

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek