Meerderheid EU-landen wil kunstmestvervangers toestaan

Het Vlaamse en Nederlandse aandringen voor een Europese toelating van RENURE-kunstmestvervangers wordt ondertussen al gesteund door 16 EU-landen. Uit frustratie over het uitblijven van Europese steun gaat Spanje een eigen kunstmestplan indienen. Het Nederlandse voorstel is daarin opgenomen.

30 november 2022  – Laatste update 1 december 2022 6:02
Lees meer over:
kunstmest-prei-tractor-1250

Veel EU-landbouwministers lieten deze week tijdens de Raad in Brussel doorschemeren dat ze vinden dat de Europese Commissie lang genoeg getalmd heeft over het toelaten van renure, kunstmestvervangers die uit dierlijke mest worden gewonnen. Vandaag blijft de EU dat beschouwen  als dierlijke mest waardoor het onder de dierlijke bemestingsnorm van 170 kilo stikstof per hectare moet worden gerekend. De resultaten uit Nederlandse pilots zouden er nochtans op duiden dat renure minder uitspoelt dan onbewerkte mest.

Spanje wil nu een eigen kunstmestplan indienen bij de Europese Commissie. De Iberische lidstaat ergert zich al langer over het uitblijven van EU-steun voor de hoge kunstmestprijzen. Het Nederlandse vakblad Nieuwe Oogst schrijft dat Nederlandse topambtenaren vorige week in Madrid besprekingen voerden met Spaanse opstellers van dat plan, waarna het Nederlandse pleidooi als één van de hoofdelementen aan het pakket is toegevoegd.

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wil compensaties voor hoge kunstmestprijzen aan de nationale regeringen laten, en daar grijpt Spanje ook in met steun voor kunstmestproducenten die met hoge energieprijzen kampen.

Wojciechowski maakte duidelijk dat het openstellen van de financiële landbouwcrisisreserve voor de hoge kunstmestprijzen niet echt zoden aan de dijk zal brengen. In dat crisisfonds zit ongeveer 450 miljoen euro, terwijl ruwe schattingen nu al uitgaan van miljarden euro's hogere kunstmestrekeningen in de hele EU. Bovendien kan dat crisisgeld alleen ingezet worden als alle 27 landen ermee instemmen en dat is nu niet het geval. Mogelijk biedt soepelere omgang met bewerkte dierlijke mest dus een uitweg.

Bron: Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek