Meerderheid consumenten VS vóór transgene tarwe
nieuwsEen meerderheid van de Amerikaanse consumenten heeft geen bezwaar producten te eten waarin genetisch gemodificeerde tarwe is verwerkt. Zij stellen wel als voorwaarde aan genetische modificatie dat meer mensen voldoende te eten krijgen en er minder grond, water, bestrijdingsmiddelen en mineralen nodig zijn voor de teelt.
De International Food Information Council (IFIC) heeft consumenten in de VS gevraagd of ze genetische modificatie van tarwe acceptabel vinden. Voor 77 procent van de consumenten is dat geen probleem als genetische modificatie er toe leidt dat meer mensen voldoende te eten krijgen en er minder grond, water, bestrijdingsmiddelen en mineralen nodig zijn voor de teelt.
Volgens IFIC-stafmedewerker Marianne Smith Edge tonen de resultaten aan dat een meerderheid van de consumenten transgene tarwe accepteert mits biotechnologie de duurzaamheid van de teelt bevordert. "We zien dat consumenten duurzaamheid steeds belangrijker vinden".
Transgene tarwe wordt nog nergens ter wereld commercieel geteeld. Vorig jaar stelden organisaties van tarwetelers in de VS, Australië en Canada een verklaring op dat ze voorstander zijn van genetische modificatie bij tarwe. Ze vrezen dat de tarweteelt van de markt wordt gedrukt wanneer die moet concurreren tegen de teelt van transgene maïs, soja en katoen.
Bron: Agrarisch Dagblad