header.home link

Meer studenten aan de slag op land- en tuinbouwbedrijven

1 april 2021

De coronamaatregelen en de sluiting van economische sectoren hebben de tewerkstelling van studenten beïnvloed in 2020. “Zo waren 11 procent minder jongeren aan het werk en werden er 8 miljoen minder uren gepresteerd”, klinkt het bij de Rijksdienst voor Sociale zekerheid. “Studenten waren opvallend meer actief in de land- en tuinbouw (+27%) en in de zorgsector (+19%).”

Lees meer over:

De meest recente cijfers van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ) tonen aan dat er in 2020 net geen 500.000 jongeren hebben gewerkt als jobstudent. “Dat zijn er 62.000 minder dan in 2019 (-11%)”, klinkt het. “De oorzaak daarvoor ligt voor de hand. Als een gevolg van de corona-epidemie, moesten vanaf maart heel wat sectoren verplicht de deuren sluiten, hun activiteiten terugschroeven of overgaan op telewerk.”

Daling in aantal jobs en aantal gewerkte uren

Het aantal studentenjobs daalde vorig jaar het hele jaar door. “In het tweede kwartaal met 33 procent, in het derde kwartaal - de zomer, traditioneel hét seizoen voor studentenjobs - nog met 14 procent”, klinkt het bij RSZ. “Voor het vierde kwartaal zijn nog geen definitieve cijfers beschikbaar. Voorlopige cijfers wijzen daar op een daling van ongeveer 14 procent. Die daling is dus veel minder sterk dan in het tweede kwartaal, ondanks de tweede lockdown.”

Alle studenten samen hebben in 2020 96 miljoen uren gewerkt, dat is 7,9 miljoen uren minder dan in 2019. “Dat het aantal uren minder sterk daalt dan het aantal jobs, geeft aan dat vooral de kleinere studentenjobs - korte duur, beperkt aantal uren - er sterker op achteruit gingen”, klinkt het. “Dat heeft onder meer te maken met de vele evenementen, festivals,... die niet konden doorgaan.”

Meer studenten te werk in land- en tuinbouw

De horeca, waar traditioneel veel studenten een centje bijverdienen, kreeg de grootste daling te verwerking. “In die sector daalde het aantal jobs tijdens de lockdowns dan ook het sterkst in de lockdowns, in de zomer was de daling van het aantal jobs dan weer veel minder”, aldus RSZ.

Het aanbod aan studentenjobs daalde echter niet overal. Sommige sectoren hadden in 2020 juist méér handen nodig. “Het aantal gewerkte uren in 2020 steeg vooral in de handel en de sector ‘gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening’”, klinkt het. Maar ook in de land- en tuinbouw en de bouwnijverheid konden studenten meer werken.”

Meer weten: https://www.rsz.be/stats/tewerkstelling-van-studenten-met-een-studentencontract

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek