Mededingingsautoriteit ziet geen graten in overname Belgische activiteiten Forfarmers door Arvesta

De Nederlandse veevoederfabrikant ForFarmers mag zijn Belgische mengvoederactiviteiten verkopen aan Arvesta. Dat heeft de Belgische mededingingsautoriteit beslist, verklaart ForFarmers. Arvesta is eigendom van MRBB, de financiële holding van Boerenbond. De overname heeft een netto prijskaartje van 25 miljoen euro. ForFarmers zit al even in moeilijke papieren, onder meer door de krimpende veestapel in Nederland.

29 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 september 2023 15:15
Lees meer over:
ForFarmers veevoeder

De transactie, afgekondigd op 4 april 2023, houdt in dat Arvesta de mengvoederactiviteiten, de medewerkers, de productielocatie in Izegem en de fabriekslocatie in Ingelmunster in West-Vlaanderen van ForFarmers België overneemt. Daarmee komen de productie van 420.000 ton veevoeder en 80 medewerkers in haar handen. Forfarmers’ verkoopactiviteiten in België van co-producten, de biologische voeders van Reudink en de paardenvoeders van Pavo vormen geen onderdeel van deze transactie.

ForFarmers zag haar beurswaarde de afgelopen vijf jaar met driekwart dalen. Volgens de krant De Tijd speelt onder meer het inkrimpen van de Nederlandse en Belgische veestapel een rol. ForFarmers ging in het eerste halfjaar van 2023 netto 14,4 miljoen euro in het rood, tegenover een nettowinst van 11,1 miljoen euro een jaar eerder. Op een jaar tijd heeft het bedrijf vier verschillende topmannen gekend, die vooralsnog het tij niet hebben kunnen keren. Twee CEO’s zijn dit jaar uitgevallen om gezondheidsredenen. Volgens De Tijd gebeurt de verkoop van de Belgische activiteiten met een minwaarde van 4,7 miljoen euro.

ForFarmers noemt de transactie passend in haar strategische focus. “Daarbij ligt de nadruk op ecologisch én economisch rendement”, meldt het bedrijf. “Deze overname is ook in lijn met Arvesta’s voortgezette strategie en het versterkt haar positie op de Belgische markt ten gunste van de klant om zo verder te bouwen aan de landbouw van de toekomst.”

chart (1)

Voor Arvesta betekent de overname een flinke versteviging van haar positie op de veevoedermarkt. Het bedrijf is vooral gekend van de Aveve- en Eurotuinwinkels, maar reeds voor de overname was Arvesta marktleider in de Belgische veevoedersector. De bedrijvengroep heeft veevoederproductievestigingen in Aalter, Merksem, Kortrijk, Andenne en Hombourg en handelt daarnaast in meststoffen, bloem, gewasbeschermingsmiddelen en land- en tuinbouwmachines. Het bedrijf boert goed, met een jaaromzet van ongeveer 1,9 miljard euro.

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek