header.home link

Arvesta neemt Belgische mengvoederactiviteiten van ForFarmers over

Het Nederlandse veevoederbedrijf ForFarmers gaat zijn Belgische productieactiviteiten afstoten. Arvesta neemt de productielocatie in Izegem, de fabriekslocatie in Ingelmunster en de 80 Belgische medewerkers over en betaalt daar 25 miljoen euro voor. Beide bedrijven gaan ook nauwer samenwerken. “Het is de huidige context die leidt naar meer consolidatie en samenwerking in de keten”, verklaren ze de acquisitie.

4 april 2023  – Laatste update 4 april 2023 18:30
Lees meer over:
ForFarmers veevoeder

Vierde speler op Belgische markt

De verkoop van de activiteiten in België, waar ForFarmers de vierde speler op de markt is, is opvallend. Het van oorsprong Nederlands bedrijf startte in 2012 met Belgische activiteiten door de overname van voederfabrikant Hendrix. In 2018 deed het bedrijf een nieuwe grote overname in België toen Voeders Algoet werd overgenomen. Vandaag wordt ongeveer 420.000 ton voeders geproduceerd en verkocht in ons land.

Het zijn die activiteiten die nu worden overgenomen door Arvesta voor 25 miljoen euro. Arvesta, dat marktleider is in de Belgische veevoedersector, heeft al productievestigingen voor veevoeder in Aalter, Merksem, Kortrijk, Andenne en Hombourg. Het bedrijf is niet alleen actief in diervoeder, maar ook in bloem, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en land- en tuinbouwmachines. Bij het brede publiek is het vooral bekend van de Aveve- en Eurotuin-winkels. Arvesta realiseert een jaaromzet van ongeveer 1,9 miljard euro en is eigendom van MRBB, de financiële holding van Boerenbond.

ForFarmers in een beursgenoteerde onderneming die jaarlijks ongeveer negen miljoen ton veevoeders afzet in Nederland, Duitsland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het is één van de marktleiders in Europa. In 2022 bedroeg de omzet ongeveer 3,3 miljard euro.

Groei- en krimpmarkten

Dat het bedrijf er nu voor kiest om zich terug te trekken uit de Belgische markt, is opvallend. Volgens de Nederlandse website Boerenbusiness strookt dit niet met het DNA van het bedrijf. “In het verleden nam de veevoederreus vrijwel altijd bedrijven over, maar in de nieuwe strategie lijkt groei geen doel op zich meer te zijn. Wellicht wil het bedrijf een betere spreiding krijgen tussen groei- en krimpmarkten. Mogelijk is de verkoop van de Belgische tak een opstap naar iets nieuws in een ander land”, luidt het.

Eind november vorig jaar lanceerde ForFarmers nog een nieuwe strategie waarin het duidelijk stelde dat het op zoek zou gaan naar nieuwe markten. “In principe is geen land te ver”, liet het bedrijf toen optekenen.

In een persbericht geven ForFarmers en Arvesta ook aan dat de druk die aan de agrarische keten wordt opgelegd om nog duurzamer te gaan produceren, leidt tot meer consolidatie en samenwerking. Door de stikstofproblemen, zowel in Vlaanderen als in Nederland, staat de veehouderijsector sterk onder druk. De daling van de veestapel is nu al ingezet en die zal zich in de toekomst ongetwijfeld doorzetten.

Samenwerking in vleeskuikensector

Officieel klinkt het dat de transactie past in de strategische focus van ForFarmers, waarbij de nadruk ligt op ecologisch én economisch rendement. “Arvesta kan met de uitbreiding van activiteiten in haar thuismarkt de klanten nog beter terzijde staan in zowel de continuïteit van het bedrijf als de transitie van de sector. Deze overname is helemaal in lijn met de voortgezette strategie van Arvesta en het versterkt de positie op de Belgische markt ten voordele van de klant en om zo verder te bouwen aan de landbouw van de toekomst”, luidt de verklaring in het persbericht.

Naast de overname van de Belgische ForFarmers-activiteiten door Arvesta, gaan beide bedrijven ook samenwerken, vooral in de vleeskuikensector. Zo blijft ForFarmers in Nederland voeder produceren onder meer om de leveringen aan vleeskuikenhouders soepel verder te zetten. Daarnaast draagt Arvesta haar voederactiviteiten in de vleeskuikensector in Nederland over aan ForFarmers en gaan de partijen zich in de samenwerking richten op verdere verbetering van de ketenconcepten.

De overname zou in de tweede helft van 2023 rond moeten zijn. De Belgische mededingingsautoriteit moet daarvoor wel nog het licht op groen zetten.

Bron: Eigen berichtgeving / Boerenbusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek