header.home link

Mannen kunnen hongergevoel beter onderdrukken

20 januari 2009
Mannen kunnen beter het hongergevoel onderdrukken dan vrouwen, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. In de hersenen van vrouwen blijft de honger verder knagen.
Lees meer over:

Mannen kunnen beter het hongergevoel onderdrukken dan vrouwen, zo blijkt uit een studie die in het vakblad Proceedings van de Amerikaanse Academie voor Wetenschappen is verschenen. Net als mannen kunnen vrouwen weliswaar het subjectieve hongergevoel verdringen, maar in hun hersenen knaagt de honger verder.

Wetenschappers rond Gene-Jack Wang van het Brookhaven National Laboratory in New York onderzochten de activiteit in geselecteerde hersengebieden bij 23 proefpersonen. Dertien vrouwen en tien mannen hebben 17 uur gevast. Daarop zouden de deelnemers opnieuw aan hun lievelingsgerecht denken, of met behulp van zogenaamde cognitieve inhibities een bewuste onderdrukking van hun gedachten aan eten verdringen.

De bewuste onderdrukking van honger leidde bij beide geslachten tot een daling van de wens tot eten. Bij de vrouwen drong dit effect niet door tot de hersenen die hoog actief bleven. Bij mannen daarentegen voerde de onderdrukking ook tot een afname van de activiteit van het limbische en het paralimbische hersengebied dat onder andere gevoelens en motivatie stuurt.

De onderzoeksresultaten tonen aan dat die hersengebieden van belang zijn voor het het overwinnen van het hongergevoel. Een verstoring ervan begunstigt overgewicht en zwaarlijvigheid. Overgewicht is een van de belangrijkste factoren voor het optreden van cardiovasculaire ziektes, diabetes en gewrichtsaandoeningen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek