Lidl Nederland wil met ‘hutspotakkoord’ omzet biogroenten – en fruit verdubbelen
nieuwsDe Duitse supermarktketen Lidl streeft in Nederland naar een omzetverdubbeling voor biogroenten en -fruit binnen twee jaar. Om dit te realiseren zet de retailer in op een ‘hutspotakkoord’ waarbij het zijn biologisch aanbod meer zichtbaarder en scherper geprijsd in het schap zal plaatsen, terwijl de boeren er op hun beurt naar zullen streven om de productie te verdrievoudigen zolang de marktvraag groeit.
Het Nederlandse aandeel biologische groenten en fruit bij Lidl lag in 2022 op vier procent, maar dat zou over twee jaar acht procent moeten worden. Dit wil Lidl halen door zijn biologisch aanbod als standaard aan te bieden, de zichtbaarheid ervan te vergroten en ook het assortiment aan te passen. De discounter heeft daarbij afgesproken met de federatie van biologische groenten – en fruittelers om de verkoopprijzen laag te houden. De boeren zelf zouden voor hun producten een eerlijke prijs krijgen.
Nederlandse biologische boeren deden vorig jaar nog een oproep aan de supermarkten om de prijzen voor bioproducten te verlagen en genoegen te nemen met iets lagere marges. Ze vinden het vervelend dat de prijzen zo hoog zijn waardoor de klanten eerder kiezen voor gangbare producten. “Op korte termijn kost dit de supermarkten geld, maar ze zouden dit kunnen compenseren door meer marge te maken op ongezonde of niet-duurzame producten’’, zei de Nederlandse biologische akkerbouwer Jaap Korteweg toen. Hij is naast boer ook oprichter van de Vegetarische Slager en betrokken bij het akkoord dat de boeren nu met Lidl sluiten. Hij spreekt van een ‘stimulans’. “Het wordt nu aantrekkelijk om biologische voedsel te kopen. Lidl brengt de omzetsnelheid omhoog en de ketenkosten omlaag. Daarmee zakt de prijs nog verder en zo ontstaat een duurzaam en rendabel model.’’
De Nederlandse boeren gaan voor een verdrievoudiging van de biologische productie in 2030 op basis van groei van de reële marktvraag. Ook beloven ze, waar mogelijk, de oogst af te zetten binnen Nederland. Vaak wordt de biologische oogst nog geëxporteerd.
De missie van Lidl Nederland is uiteindelijk om biologisch eten toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen, zegt de verantwoordelijke duurzaamheid en communicatie bij Lidl Nederland aan Nieuwe Oogst. “Als grote supermarktketen nemen wij onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de groei van de biologische sector. Dat kunnen we niet alleen. Samen met biologische boeren bereiken we veel meer.”
Wij willen eerder gestaag groeien in bio door biologische producten op te nemen in ons vast assortiment
Lidl België laat weten de verdubbeling van de omzet van biogroenten en -fruit niet als doelstelling te hebben. "Wij willen eerder gestaag groeien in bio door biologische producten op te nemen in ons vast assortiment", aldus Lidl België. "Zo testen we binnenkort biologische gember en kiwi’s in onze winkels."
Ingegeven door EU-doelstelling
De Europese Unie streeft ernaar om in 2030 een bioareaal te hebben dat 25 procent uitmaakt van het totale landbouwareaal. Om dit doel te halen zou de EU haar areaal van dit jaar moeten verdubbelen. De Nederlandse overheid heeft zijn doelstelling op 15 procent gezet, en zit nu aan 4,4 procent bio-areaal. België zat in 2021 op 7,4 procent waarbij het Waals bioareaal goed is voor 12,4 procent en het Vlaams areaal slechts 1,6 procent. Net als de EU heeft Vlaanderen het streefdoel om het areaal te verdrievoudigen tegen 2030.

Bron: Nieuwe Oogst / AD