Duizenden mensen komen tulpen plukken in de VLAM-pluktuin in Antwerpen

Het Operaplein in Antwerpen was zaterdag omgetoverd tot een kleurrijke bloemenzee met honderdduizend tulpen, die het publiek gratis mocht komen plukken. Met deze intussen al vijfde Pluktuin kondigt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) het seizoen van de voorjaarsbloeiers aan. Liefst 7.600 mensen gingen met een bosje tulpen naar huis.

21 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 januari 2024 14:30
Lees meer over:
pluktuin-4_afabcf6d3e660b936da69d5930da9c90

Een lange rij wachtenden stond tot ver voorbij het Operaplein aan te schuiven voor de tulpenplukactie. Presentator en acteur Sieg De Doncker is peter van de Pluktuin. Hij mocht samen met Guy Vandepoel, voorzitter van VLAM, om klokslag 13 uur de bel luiden, waarna de hekken van de Pluktuin open gingen. Tot 16 uur mochten mensen vijftien tulpen komen uitkiezen voor zichzelf of om te schenken aan iemand. 

De Pluktuin, een initiatief van VLAM en De Vlaamse siertelers, telde 100.000 Vlaamse tulpen, die afkomstig zijn van een gespecialiseerd bedrijf uit West-Vlaanderen. De tulpen worden in hydrocultuur geteeld en zijn goed bestand tegen de winterkoude. Er waren tal van kleuren beschikbaar, zodat elke passant een boeket naar eigen smaak kon samenstellen.

pluktuin-5_82a4d89d7a2c18bb348635230442480b

"Zoveel blije gezichten en zo'n geweldige bloemenpracht. Het is prachtig hier te zien wat de positieve invloed van bloemen is. Mijn suggestie voor volgend jaar: 200.000 bloemen en nog eens dubbel zoveel blije gezichten", zei peter Sieg De Doncker. “Met deze actie benadrukken we hoe fijn het is om bloemen en planten te geven of te krijgen. Zeker in deze donkere periode is het fijn zoveel lachende gezichten te zien omwille van de bloemenpracht. Bloemen brengen de lente letterlijk in huis”, vulde Vandepoel aan.

De tulpenactie is het signaal dat het nieuwe bloeiseizoen van start gaat. Naast tulpen zijn vanaf nu de klassieke voorjaarsbloeiers zoals narcissen, krokussen, hyacinten, kievitseitjes en druifjes te verkrijgen in de bloemenwinkel. Dat geldt ook voor snijrozen, amaryllis, gerbera, alstroemeria en anjers. Guy Vandepoel: “We zijn blij om de mensen hier te verwennen met bloemen van eigen bodem en hopen dat dit aanstekelijk werkt.” De actie maakt deel uit van de campagne 'Word ook een gever'. VLAM wil zo bloemen en planten van bij ons naar voren schuiven als ideaal geschenk om te geven of te krijgen.

Tulpenteler dankt voortbestaan aan korte keten
Uitgelicht
Een stevige crisis in de sierteelt bracht snijbloementeler Bart Timmermans aan het wankelen. Zijn kleinschalige kwekerij leek niet langer levensvatbaar waarop de teler het roe...
18 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek