Later dan normaal, maar fruitpluk is gestart

In Haspengouw is de peren- en appeloogst van start gegaan. Dat is twee weken later dan de voorbije jaren. Dit jaar verwachten de Limburgse fruittelers een hogere appeloogst en lagere perenoogst dan vorig jaar.

6 september 2021  – Laatste update 6 september 2021 14:12
Lees meer over:

In de plantages in en rond Sint-Truiden is het momenteel alle hens aan dek om alle peren en appels van de bomen te krijgen. "Na een flinke winterprik in april, een somber voorjaar en een kletsnatte zomer is nu de eindmeet in zicht voor onze hardfruittelers na een jaar lang hard werken", zegt gedeputeerde Inge Moors (CD&V).

"Er mag dan wel geen sprake zijn van schade door zonnebrand zoals vorig seizoen, toch zullen de seizoensomstandigheden ook dit jaar hun impact hebben op het uiteindelijke productieniveau". Zo was er tot laat dit voorjaar nog sprake van vorst. Door het sombere weer wordt bijvoorbeeld een kwart minder peren verwacht. Al zal het weer van de voorbije en de komende weken zeker nog zijn invloed hebben.

Meer appels, minder peren

Drie procent van het Vlaamse landbouwareaal wordt ingenomen door fruitplantages en daarvan bevindt zich zestig procent in Haspengouw. In 2020 werd er voor 394 miljoen euro aan fruit verhandeld.

In Europa verwacht men voor 2021 een hogere appeloogst van 11,7 miljoen ton met een grotere diversificatie in rassen. De Belgische appels zijn goed voor 192 miljoen kilogram. In vergelijking met vorig jaar is de  appeloogst dit jaar 14 procent beter dan vorig jaar. Het areaal zet zijn dalende trend evenwel voort. Het Belgische appelareaal daalde met bijna 3 procent van 5.475 hectare naar 5.348 hectare.

Voor de peren is het een heel ander verhaal. Daar worden, over alle soorten heen, 295 miljoen kilogram peren verwacht. Dat is 25 procent minder dan vorig jaar. Daarmee volgt ons land ook meteen de Europese trend. De perenproductie in Europa is dit jaar immers met 1,6 miljoen ton historisch laag. De tegenvallende perenoogst in Italië, dat een groot deel van zijn oogst exporteert naar Duitsland, biedt kansen voor de Belgische perentelers. Op termijnmarkten zijn er nu al indicaties dat er zeer hoge prijzen zullen genoteerd worden als gevolg van de slechte oogstverwachting op de Europese markt.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Fairebel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek