header.home link

“Help de oogst” opnieuw van start om extra handen naar de land- en tuinbouw te lokken

18 mei 2021

De campagne helpdeoogst.be wordt dit jaar voor de tweede keer gelanceerd. Dat kondigt Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) aan. De campagne wil (tijdelijk) werklozen en studenten aantrekken om mee te oogsten nu het door het coronavirus moeilijker is buitenlandse seizoensarbeiders aan te trekken.

Lees meer over:
Asperge_Den_Akker_Brecht_JeromRozendaal (20)

Eind mei zal de campagne zich via sociale media en communicatiekanalen van het landbouwonderwijs richten op studenten die een vakantiejob zoeken. Om ook voldoende plukkers te vinden voor de appel- en perenpluk in het najaar, zal de campagne zeker nog tot eind augustus lopen.

Naast studenten wil de campagne ook (tijdelijk) werklozen naar de land- en tuinbouw lokken. Zij kunnen tot eind juni 75 procent van hun uitkering behouden terwijl ze daarnaast ook werken in de tuinbouwsector. De federale regering bekijkt of deze maatregel verlengd kan worden.

Ook mogen (seizoens)arbeiders meer dagen in de land- en tuinbouw werken dan voor corona. Met de zogenaamde dubbele plukkaart kunnen ze 60 in plaats van 30 dagen werken in de landbouw en 100 in plaats van 65 in de tuinbouw.

In april ontving de VDAB 771 vacatures voor de land- en tuinbouwsector. In februari en maart kwamen er respectievelijk 502 en 419 vacatures bij. De ervaring leert dat meer dan 80 procent hiervan ingevuld raakt.

Bij het Departement Landbouw & Visserij merken ze dat het aantal vacatures iets lager ligt dan normaal. “Dat heeft wellicht te maken met het latere voorjaar”, vertelt Bart Merckaert. “De laatste maand stijgen de vacatures wel en ze liggen tussen de cijfers van pré-corona en 2020 in. Door al vroeg in het jaar te starten met het opvolgen van vraag en aanbod willen we toch maximaal het lokale arbeidsaanbod aanspreken.” Hij wijst er nog op dat het aanbod van buitenlandse seizoenarbeiders nog niet op het niveau ligt van voor de coronacrisis, maar dat er ook geen sprake is van een krapte.

Volgens Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) worden ook nieuwkomers gewezen op de mogelijkheden in de land- en tuinbouwsector. "In het nieuwe inburgeringstraject worden nieuwkomers binnen de twee maanden naar de VDAB geleid, maar samen met het Agentschap Inburgering & Integratie en de VDAB bekijken we nu al hoe we ook nieuwkomers met gerichte acties sneller kunnen toeleiden naar de tuin- en landbouwsector", aldus Somers.

Voor de campagne sloegen de VDAB, het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) de handen in elkaar.

Alle info op helpdeoogst.be.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek