Start perenpluk staat pas in september op de planning

Dit jaar start de perenpluk op 6 september, goed drie weken later dan vorig jaar. Dat blijkt uit de officiële plukdata voor appels en peren die het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten heeft gepubliceerd.

13 augustus 2021  – Laatst bijgewerkt om 13 augustus 2021 15:00

Jaarlijks voeren het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en de KU Leuven labotesten en analyses uit op de verschillende peren- en appelvariëteiten. Hierbij worden duizenden stukken onrijp fruit onderzocht op kleur, suiker en hardheid. Op basis van die gegevens berekent de computer de beste plukdatum per soort.

Dit jaar kwam de periode van 6 tot en met 18 september uit de test naar voor als ideale startdatum voor de pluk van de conferencepeer, wat iets later is dan normaal. De oogst van durondeau start op dezelfde dag en loopt tot 10 september. De pluk van de andere perenvariëteiten, cepuna en doyenné, start de week daarop. Ter vergelijking, de oogst van vorig jaar startte al op 17 augustus.

Bart Nicolai, professor Biostatistiek (KU Leuven) merkt dat de plukdata de laatste tien jaar sterk wisselen. “Vroeger was het leven van een fruitteler eenvoudig. Rond 1 september waren de peren rijp, een maand later de appels. Nu stellen we grote schommelingen vast. Ofwel wordt er heel vroeg geplukt, ofwel heel laat”, schrijft hij in een Facebookpost. “Officiële data zijn nodig om te vermijden dat fruit te vroeg of te laat wordt geoogst. De overheid wil garanderen dat er alleen fruit van hoge kwaliteit op de markt komt. Daarom mogen telers niet te vroeg plukken. Te laat plukken levert problemen op met de bewaring van het fruit."

Helpende handen blijven welkom

“De fruitsector kijkt ieder jaar uit naar de plukdata en ik snap het ongeduld helemaal”, vult Ann Schenk (KU Leuven) aan. “De fruitpluk is afhankelijk van seizoensarbeid. De nodige werkkrachten op tijd in de boomgaarden krijgen vraagt veel logistieke organisatie. In 2021 schuift de pluk drie weken op."

Navraag bij het departement Landbouw & Visserij leert dat er op dit moment geen tekorten dreigen aan plukkers of seizoenarbeiders, zoals dat vorig jaar nog het geval was tijdens de coronacrisis. Toch roept het departement studenten op om zich te registeren voor de peren- en appelpluk. “We zijn ervan overtuigd dat studenten via een vakantiejob kunnen kennismaken met de sector en zo misschien de smaak te pakken krijgen om later in de land- of tuinbouw aan de slag te gaan. Het is op zijn minst een ideale manier om een meer genuanceerd beeld te krijgen van de sector. Een vakantiejob kan met andere woorden bijdragen aan een positiever imago van de landbouw”, vertelt Bart Merckaert.

De perenteelt situeert zich vooral in de regio’s Haspengouw, Hageland en het Waasland, maar ook elders in Vlaanderen zijn er heel wat fruitteeltbedrijven. Wie een handje wil toesteken tijdens de oogst, kan zich registeren op helpdeoogst.be.

Een lijst van alle plukdata voor peren en appels vind je op de website van VCBT.

Meer appels, maar fors minder peren verwacht in België en Europa
Uitgelicht
In België en Europa kunnen we ons verwachten aan een hogere appeloogst. De perenoogst daarentegen zal wel een heel pak lager uitvallen, wat dan weer kansen schept voor de Vlaa...
5 augustus 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek