Landbouworganisaties vragen crisissteun voor vier sectoren

nieuws

Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA) roepen gezamenlijk federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) op om na te gaan of men beroep kan doen op de landbouwcrisisreserve van de EU. De landbouworganisaties vragen steun voor de graan-, groente-, schapen- en rundveesector. Vorige maand kregen landbouwers uit Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Portugal samen voor 77 miljoen euro aan uitzonderlijke crisissteun uit deze landbouwreserve.

14 augustus 2024

Sinds 2013 bevat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een ‘reserve voor crisissen in de landbouwsector’. Dit is één van de GLB-instrumenten die in het leven werd geroepen om economische schokken in de landbouwproductie of -distributie op te vangen. Voor een lange tijd bleef het fonds inactief, tot de oorlog in Oekraïne uitbrak en de agrovoedingsmarkt verstoord werd. Sindsdien werd de reserve al meerdere malen aangewend. In het nieuwe GLB vorig jaar is afgesproken dat het fonds elk jaar aangedikt wordt met 450 miljoen euro. Uitgaven van de reserve moeten steeds gekoppeld zijn aan uitzonderlijke omstandigheden en moeten goedgekeurd worden door zowel alle EU-lidstaten als het Europees Parlement.

Uitzonderlijk weer

Het fonds werd zowel dit jaar als het voorbije jaar onder meer gebruikt om landbouwers te ondersteunen na een extreme weergebeurtenis of natuurramp. Zo werd vorige maand 10 miljoen euro van deze landbouwreserve vrijgemaakt voor Oostenrijk, 15 miljoen euro voor Tsjechië en 37 miljoen euro voor Polen. In het voorjaar van dit jaar werden deze landen getroffen door een ongekende vorst die grote gevolgen had voor boom- en wijngaarden. In Polen werd nog eens extra schade veroorzaakt door hagel. “De aanzienlijke gevolgen brengen de economische levensvatbaarheid van de getroffen landbouwbedrijven in gevaar”, motiveert de Europese Commissie. Bovenop de steun kregen de nationale overheden ook de toestemming om het bedrag voor maximum 200 procent aan te vullen. Vorige maand werd ook 15 miljoen euro steun verleend aan wijnproducenten in Portugal. De steun kwam er niet vanwege een extreme weergebeurtenis, maar wel omdat het land een ongekende accumulatie van wijnvoorraden kent waardoor de markt er ernstig verstoord is.

Bij de toewijzing van de financiering aan de vier landen uitte Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski (PiS) zijn steun voor deze beslissing: “In het licht van steeds ernstigere en steeds onvoorspelbaardere crisissen zijn steunmechanismen, waaronder de landbouwreserve, van cruciaal belang om de voedselproductie in de Europese Unie stabiel te houden. Steun uit de landbouwreserve was vorig jaar essentieel, dat is ook dit jaar weer het geval en dat zal in de toekomst ook zo blijven. De stabiliteit van onze boeren is van vitaal belang voor onze samenleving. Dit moeten we onthouden en de komende jaren versterken.”

Veel West-Europese tarwetelers in zwaar weer

Eerder deze maand riepen ook de Franse tarwetelers hun minister van Landbouw op om EU-steun uit de reserve aan te vragen voor hun sector. Het tarweareaal werd net als het areaal in andere West-Europese landen getroffen door een zeer natte winter en een gebrek aan zon, waardoor de opbrengst zeer pover is. De opbrengst van gewone tarwe zou naar schatting uitkomen op 26,3 miljoen ton, wat bijna 25 procent minder zal zijn dan het gemiddelde van de vijf voorgaande jaren. In vergelijking met de voorbije 40 jaar zal deze minimale opbrengst in de top drie komen te staan van slechtste oogsten. Het Franse ministerie zal naar verwachting meer duidelijkheid verschaffen over het verzoek voor EU-crisisfinanciering wanneer de eindbalans opgemaakt is van de graanoogst.

Frankrijk is de grootste producent en uitvoerder van tarwe in Europa. Maar is niet het enige land dat getroffen werd, alle grote West-Europese graanproducerende landen ondervinden een daling in opbrengsten door de weersomstandigheden. Op EU-niveau voorspelt het laatste marktrapport van de Internationale Graanraad (IGC) dat de tarweproductie zou dalen naar 128,7 miljoen ton. Hiermee zou de productie het laagste niveau in vier jaar bereiken.

Ruimer dan tarwe

Ook de oogst in België ziet er niet rooskleurig uit. Waarom vragen ook onze tarwetelers geen crisissteun aan? “De vraag voor het inroepen van een mogelijke crisisreserve hebben we binnen het Agrofront met de collega’s van ABS en FWA bekeken”, antwoordt landbouworganisatie Boerenbond. “Vanuit het Agrofront richten we een schrijven aan uittredend federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) om de verschillende scenario’s grondig te bespreken. Wat ons betreft moet de mogelijke aanvraag tot crisissteun ruimer zijn dan alleen voor granen. We hebben daar ook de vraag voor groenten aan toegevoegd. Ook wordt de mogelijkheid bekeken of het via deze weg mogelijk zou zijn om in het kader van blauwtong eventueel crisissteun te voorzien voor getroffen schapen- en rundveehouders.”

De eventuele volgende stap is de voorlegging van de vraag tot het activeren van de crisissteun aan Europa. De Commissie zal dan bekijken of België onder meer voldoet aan de nodige criteria. Indien het niet voldoet maakt België nog een kans indien de crisisreserve op het einde van het jaar niet volledig benut werd. “Bij het niet-benutten van deze crisisreserve vloeit het bedrag terug naar de lidstaten. Maar vaak zijn er veel gegadigden en gaat het slechts om een minimaal bedrag dat eventueel uit de crisisreserve kan terugvloeien. België is een klein land, zodat het te verdelen bedrag vaak beperkt is”, aldus Boerenbond die daarom verschillende scenario’s wil bespreken en “zeker niet alle eieren in de Europese mand wil leggen”.

Clarinval erkent rundvee- en schapenhouderij als sectoren in crisis na blauwtonguitbraken
Uitgelicht
Federaal minister van Landbouw en Zelfstandigen David Clarinval (MR) erkent de rundvee- en schapenhouderij als zogenaamde sectoren in crisis. Dat betekent dat de landbouwers w...
15 augustus 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek