Landbouwopleidingen in hogescholen nog steeds populair

Ook al start het academiejaar voor de hogescholen pas midden september, nu al blijken de landbouwopleidingen er even populair te zijn als vorig academiejaar. “Waarschijnlijk komen er zelfs nog inschrijvingen bij,” zegt Liesbet Devos, opleidingshoofd Agro- en biotechnologie bij Odisee, “want we verwachten nog een inschrijvingspiek bij onze infodagen in september.”

28 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 augustus 2023 21:19
vrouwlandbouwboerin-1280

De vier hogescholen die een professionele bachelor aanbieden in agro-biotechniek met afstudeerrichting Landbouw geven aan dat hun inschrijvingscijfer nu al op hetzelfde niveau zit als vorig academiejaar. “Het is nog iets te vroeg om concrete cijfers mee te geven omdat er nog een infodag volgt, maar op dit moment houden de interesse en de inschrijvingen voor de opleiding agro- en biotechnologie met afstudeerrichting landbouw bij HOGENT stand tegenover vorig academiejaar”, zegt PR-manager Isabelle Claeys. “Er is ook een opvallende verhoogde interesse voor onze graduaten. Die trend is bij al onze graduaatopleidingen op te merken, maar zeker ook bij de graduaat Productiebeheer waaronder de optie land-en tuinbouw zit. Daar hebben we al een verdubbeling aan inschrijvingen in vergelijking met vorig jaar.” Ook bij Odisee is hetzelfde verhaal te horen. “Wanneer we de vergelijking maken met vorig jaar dag op dag, blijft het aantal landbouw studenten voorlopig status quo”, zegt Devos. “Maar we weten dat er na de laatste infodag traditioneel steeds nog een piek volgt.”

Slechte reclame is ook reclame

“De inschrijving stijgen bij ons enorm in de opleiding Agro-biotechnologie”, zegt Hanne Govaers, Unitmanager Life Sciences & Chemie aan Thomas More “In de afstudeerrichting Landbouw hebben we nu al 34 inschrijvingen terwijl dit vorig academiejaar 28 was. De landbouwsector komt vaker in de media wat een positieve invloed heeft op de inschrijvingen. De onzekerheid of negatieve berichtgeving rond de landbouwsector blijkt dus geen slechte reclame te zijn." Daarnaast geeft Govaers ook mee dat het aantal 18-jarigen dit jaar gestegen is met drie procent. "Dit vertaalt zich uiteraard ook in de inschrijvingscijfers van onze hogeschool." Het aantal inschrijvingen in de afstudeerrichting Tuinbouw vertoont daarentegen een dalende trend met 14 inschrijvingen op de teller. "Misschien is dit nog een weerslag van de energiecrisis in de glastuinbouw”, vraagt Govaers zich af als er gepolst wordt naar de oorzaak hiervan.

Meer instroom van studenten zonder landbouwachtergrond

Ook bij VIVES Hogeschool vertalen de onzekerheden en uitdagingen waar de landbouwsector voor staat zich niet in dalende inschrijvingscijfers. “Tot op vandaag hebben we al iets meer inschrijvingen in onze landbouwopleiding dan de gebruikelijke cijfers”, zegt Isabelle Degezelle, docent in de bachelor Landbouw aan VIVES Hogeschool. “Een trend die dit jaar zeker opvalt, is de instroom van studenten zonder een secundaire landbouwopleiding. We zien almaar meer leerlingen die een technisch secundair diploma op zak hebben van bijvoorbeeld elektriciteit of houtbewerking en ook de weg vinden naar onze biotechnische opleidingen.”

Een fenomeen dat ook bij Thomas More te zien is, want ook daar verwelkomen ze steeds vaker studenten zonder landbouwachtergrond. “Naast de studenten die uit een landbouwersfamilie komen en absoluut in de sector willen verder doen, krijgen we ook meer studenten over de vloer waarvan de ouders geen landbouwbedrijf hebben, maar wel zeer geïnteresseerd zijn in het landbouwverhaal”, geeft Govaers mee.

Daarnaast is ook de goede tewerkstelling een grote troef voor de landbouwopleidingen, zegt Degezelle. “Dat is zeker zo,” bevestigt ook Govaers, “al onze afgestudeerde studenten van vorig jaar hebben zonder probleem werk gevonden.”

Weinig interesse in voeding

Binnen de bachelor Agro-biotechnologie blijkt de populairste richting meestal Dierenzorg te zijn. Voedingstechnologie is dan weer de minst populaire richting. “Zeer bizar eigenlijk want Voedingstechnologie is een uiterst interessante richting waar enorm veel vraag naar is op de arbeidsmarkt”, duidt Govaers. “Elk jaar opnieuw zien we de minste inschrijvingen in deze afstudeerrichting. Een trend die overigens in alle hogescholen zichtbaar is. Samen met de andere scholen willen we graag de interesse en het enthousiasme hiervoor aanwakkeren bij nieuwe studenten. Want onbekend is vaak onbemind. In nasleep van de hervormingen in het secundair horen we dat in middelbare scholen ondertussen de toepassing van chemie en microbiologie meer zal gestaafd worden met voorbeelden vanuit de voedingssector. Hopelijk geeft dit al een boost bij de 18-jarigen.”

Stijging in het secundair

Ook in het secundair gaat het goed in de landbouwopleidingen, dat berichtte Het Nieuwsblad eerder deze week. In de land- en tuinbouwschool Biotechnicum in Bocholt zullen dit schooljaar zelfs vijftien procent meer leerlingen starten dan vorig jaar. Een stijging dat onder meer te danken is aan hun twee nieuwe studierichtingen: Groenaanleg en -beheer en Biotechnische en chemische technieken. “We werken op verschillende niveaus: niet alleen richtingen met finaliteit arbeidsmarkt, maar ook sterke richtingen waarmee je naar het hoger onderwijs kan”, legt directeur Bart Schijns uit aan Het Nieuwsblad. “Zo hebben we elk jaar wel leerlingen die meedoen aan het ingangsexamen Geneeskunde. Het landbouwonderwijs is een hele grote, gevarieerde familie.”

Ingrid De Brabandere, pedagogisch begeleider voor alle veertien land- en tuinbouwscholen binnen het Vlaamse katholieke onderwijs nuanceert de populariteit in het secundair: “Jonge mensen zijn bezig met klimaat en milieu en zien een leven op het platteland wel zitten. Zo komen er velen in onze scholen terecht. Maar we merken toch dat heel wat ouders met een landbouwbedrijf voor hun kinderen eerst kijken naar een meer algemene richting om dan vanaf het voorlaatste jaar hen eventueel toch te laten kiezen voor de landbouw.”

Nieuwe middelbare opleiding ‘Dierverzorgingstechnieken’ start dit schooljaar
Uitgelicht
Vanaf 1 september bieden acht Vlaamse scholen de nieuwe studierichting ‘Dierverzorgingstechnieken’ aan. De studierichting zal de leerlingen zowel klaarstomen voor een job in d...
22 augustus 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek