Landbouwcommissie unaniem over toekomst GLB

De commissie Landbouw van het Europees Parlement stemde deze week in met een rapport over de toekomst van het GLB dat is opgesteld door de Schotse liberaal George Lyon. Lyon identificeert in zijn rapport vijf bouwstenen: landbouw in heel Europa, voedselzekerheid en eerlijke handel, biodiversiteit en milieubescherming, duurzaamheid en groene groei.
17 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

De commissie Landbouw van het Europees Parlement stemde deze week in met een rapport over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat is opgesteld door de Schotse liberaal George Lyon. Lyon identificeert in zijn rapport vijf belangrijke bouwstenen: landbouw in heel Europa, voedselzekerheid en eerlijke handel,  biodiversiteit en milieubescherming, duurzaamheid en groene groei.

Het rapport-Lyon moet bijdragen aan het debat over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2013. Het rapport voorziet in een sterk, gemeenschappelijk EU-landbouwbeleid dat gewapend is om publieke diensten te leveren zoals een vermindering van klimaatverandering, voedselzekerheid en voedselkwaliteit. Het is gebaseerd op een eerlijk subsidiesysteem dat concurrentievermogen en landbouwondernemerschap stimuleert.

Om ervoor te zorgen dat landbouwers die publieke diensten kunnen leveren, moeten de financiële middelen voor het GLB ook na 2013 gevrijwaard blijven. De landbouwcommissie benadrukte ook dat het GLB niet terug onder de controle van de lidstaten mag geplaatst worden en dat rechtstreekse betalingen aan landbouwers volledig gefinancierd moeten worden uit de EU-begroting. Co-financiering door de lidstaten zou immers de eerlijke concurrentie op de interne markt kunnen schaden.

"Een eerlijke verdeling van de inkomenssteun aan landbouwers in zowel nieuwe als oude lidstaten, moet de leidraad vormen van de GLB-hervorming. Objectieve criteria moeten de ongelijkheid in rechtstreekse betalingen verminderen en rekening houden met regionale verschillen. Er moet een overgangsperiode voorzien worden zodat landbouwers zich kunnen aanpassen aan veranderingen", stelt het rapport.

Om overproductie te vermijden, moeten een aantal specifieke instrumenten voor productiebeheersing behouden blijven om zo duurzame groei mogelijk te maken, aldus de commissie. De invoer uit derde landen moet aan dezelfde regels op het vlak van dierenwelzijn, milieu en voedselveiligheid worden onderworpen, weliswaar rekening houdend met de WTO-regels over vrije handel.

Een grotere competitiviteit zal landbouwers toelaten om een stabiel inkomen te verwerven en beter in te spelen op marktsignalen. Om een eerlijk inkomen voor landbouwers te garanderen, stelt de commissie een grotere transparantie van de prijzen voor en meer onderhandelingsmacht voor producentenorganisaties in de voedingsketen.

Met de extreme prijsvolatiliteit en de daaropvolgende crisis in het achterhoofd, vraagt de commissie om veiligheidsmechanismen zoals publieke en private opslag van landbouwproducten te combineren met marktinstrumenten die de stabiliteit van prijzen kunnen verhogen. Daarnaast zoekt de commissie ook haar toevlucht in nieuwe middelen zoals termijnmarkten of een oogstverzekering die het risico van extreme weersomstandigheden moet dekken.

Om de landbouwproductie in de Europese Unie te handhaven en 'groene groei' mogelijk te maken, moet plattelandsontwikkeling als tweede pijler een essentieel onderdeel blijven uitmaken van het GLB. De landbouwsector heeft nood aan jonge starters en daarom wil de commissie met interessante investeringsleningen een oplossing aanreiken voor de hoge investeringskosten en de moeilijkheden bij het zoeken naar kredieten.

In de landbouwcommissie stemden 41 parlementsleden in met de voorstellen uit dit rapport, niemand stemde tegen en er waren twee onthoudingen. Volgende maand stemt het voltallige Europees Parlement over het rapport-Lyon.

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek