Landbouwbedrijven die willen stoppen, krijgen gemiddeld net geen 1 miljoen euro aangeboden

In de nasleep van het stikstofakkoord gaven al 42 landbouwbedrijven aan dat ze hun activiteiten willen stopzetten. Het gemiddelde aanbod per bedrijf bedraagt minder dan één miljoen euro. Dat blijkt uit het gezamenlijk antwoord van Vlaams ministers van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op de vragen van Chris Janssens (Vlaams Belang).

3 april 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 april 2023 15:53
Lees meer over:
koeweideveeteeltneus-1280

Op dit moment hebben 35 bedrijven, die in het stikstofakkoord van februari 2022 als rode bedrijven gekwalificeerd werden, een vergoedingsaanvraag ingediend. Zeventien van hen hebben het aanbod van de landcommissie al aanvaard. Twee bedrijven hebben het aanbod niet aanvaard, de zestien overige hebben nog een aanvraag lopende.

Naast de rode bedrijven werden in het stikstofakkoord van 2022 ook 116 oranje veeteeltbedrijven aangeduid. Zeven van die bedrijven stapten ondertussen reeds vrijwillig in het flankerend beleid. “Andere bedrijven wachten het definitieve stikstofkader af, hoewel het onduidelijk is of en wanneer het decreet gestemd zal worden”, zegt Janssens. De belangrijkste twistpunten tussen de regeringspartijen – de gelijkschakeling van landbouw en industrie en het doorgeven van uitstootrechten – maken immers nog deel uit van nieuw onderzoek. “Een akkoord dat enkel akkoord gaat over een studie en verder veel onduidelijkheid en onzekerheid laat bestaan, is gewoon boerenbedrog.”

Terwijl er budgettair gemiddeld één miljoen euro vrijgemaakt is voor de opkoop van landbouwbedrijven, bedraagt het gemiddelde aanbod per bedrijf momenteel minder, namelijk 900.000 euro. Voor oranje bedrijven wordt eenzelfde budget vrijgemaakt als bij de rode bedrijven. “Dat slechts een zeer beperkt aantal oranje bedrijven op het aanbod inging om zich te laten uitkopen, geeft aan dat deze landbouwers helemaal niet vrijwillig willen stoppen", aldus Janssens. “Ik vrees echter dat hen na het gesloten stikstofakkoord het leven en werken onmogelijk gemaakt wordt.”

0,77 procent emissie

Op de 35 rode bedrijven, die aangaven in te willen stappen in het flankerend beleid, wordt in totaal ruim 200 ton ammoniak geproduceerd, dat is 0,77 procent van de totale ammoniakemissies op alle veeteeltexploitaties. Op deze bedrijven worden ongeveer 7.000 runderen, 20.000 varkens en 107.000 stuks pluimvee gehuisvest. Daar bovenop komen dus ook nog eens de zeven oranje veeteeltbedrijven, goed voor enkele tienduizenden dieren. Doordat deze bedrijven stoppen, zullen deze dieren dus gereduceerd worden van de Vlaamse veestapel.

Oppositiepartij Vlaams Belang kan geen begrip opbrengen voor de houding van de Vlaamse regering. “Landbouwers moeten hun passie en bedrijf opgeven, terwijl Vlaanderen op termijn steeds afhankelijker dreigt te worden van het buitenland en de burgers de prijs van hun winkelkar fors voelen stijgen. Van vrijwilligheid is amper sprake, de opgelegde regels zijn zo dwangmatig dat de landbouwers enkel kunnen sluiten ofwel een jarenlange strijd met de overheid moeten aangaan", besluit Janssens.

Open Vld: "Flankerend beleid voor rode bedrijven werkt niet"
Uitgelicht
Slechts één bedrijf van de 41 rode bedrijven die sinds het krokusakkoord nog op de lijst van rode bedrijven staan, heeft intussen gebruik gemaakt van het flankerend beleid en...
19 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek