"Landbouw verantwoordelijk voor zeewier aan kust"

In het Franse Bretagne zijn verscheidene kuststroken afgesloten, omdat oprukkend zeewier er giftige waterstofsulfidedampen verspreidt. Verschillende mensen raakten al zwaar vergiftigd, een paard stierf door de dampen. De enorme hoeveelheden zeewier zouden te wijten zijn aan de intensieve landbouw in Bretagne, schrijft De Morgen.
7 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

In het Franse Bretagne zijn verscheidene kuststroken afgesloten, omdat oprukkend zeewier er giftige waterstofsulfidedampen verspreidt. Verschillende mensen raakten al zwaar vergiftigd, een paard stierf door de dampen. De enorme hoeveelheden zeewier zouden te wijten zijn aan de intensieve landbouw in Bretagne, schrijft De Morgen.

Het zeewier bedekt de stranden van onder meer het dorpje Saint-Michel-en-Grève. Het ontbindende wier stoot waterstofsulfide uit in dodelijke dosissen. Verschillende dorpelingen moesten reeds gehospitaliseerd worden nadat ze bedwelmd raakten door het gas. Vorige week moest een Parijzenaar bewusteloos van het strand gehaald worden, zijn paard stierf echter aan een longoedeem.

Hoewel de Bretoense kusten al decennialang te kampen hebben met zeewier, deint de hoeveelheid groene slierten almaar uit. Volgens milieuorganisaties is de intensieve landbouw de grote boeman. "Er is geen twijfel mogelijk dat het de schuld is van de landbouw", zegt Jean-François Piquot van de milieugroepering Eau et Rivières. "In Bretagne ligt vijf procent van alle landbouwgronden in Frankrijk, maar de regio is goed voor zestig procent van het nationale varkensbestand, 45 procent van alle pluimvee en 30 procent van alle melkveebedrijven".

"Aangezien onze rivieren niet lang zijn, zijn de vervuilende landbouwstoffen, zoals nitraten, niet opgelost tegen dat het water de zee bereikt", gaat Piquot verder. Wanneer zeewater vervuild is met nitraten en in contact komt met zonneschijn, kan dat vervolgens leiden tot een enorme aangroei van zeewier. De wind en de stroming duwen al dat wier vervolgens naar dezelfde plek, in dit geval de stranden van Saint-Michel-en-Grève.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek