Landbouw in Centraal-Azië bedreigd door uitzonderlijke hittegolf: tot 10 graden warmer
nieuwsEen uitzonderlijk intense hittegolf in Centraal-Azië in maart brengt de landbouw en de drinkwatervoorraden in gevaar. Dat blijkt uit een gepubliceerde studie door wetenschappers van World Weather Attribution (WWA). Vorige maand lagen de temperaturen er tot tien graden hoger dan het pre-industriële gemiddelde.
Klimaatverandering heeft de hittegolf met ongeveer vier graden verergerd, stelt WWA in een persbericht. De organisatie waarschuwt wel dat het cijfer "waarschijnlijk een onderschatting" is. Het onderzoek werd uitgevoerd in vijf Centraal-Aziatische landen: Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Tijdens de lente is het doorgaans koel in die landen met temperaturen rond tien graden, maar eind maart liep het kwik in heel de regio op tot bijna 30 graden. "Onze onderzoeken naar hittegolven detecteren vaak veranderingen van twee tot vier graden, dus tien graden is ronduit waanzinnig", aldus onderzoeker Ben Clarke (Imperial College London).
Landbouw onder druk
De extreme temperaturen van dit jaar vielen ook samen met de bloei van belangrijke exportfruitgewassen (amandelen, abrikozen en kersen) en het zaaien van voorjaarstarwe in Kazachstan, wat van invloed kan zijn op de opbrengsten. Ongewoon hoge temperaturen veroorzaken vaak de vroegtijdige val van die vruchten, net zoals een mindere oogst van tarwe. Door de frequentere droogte in de regio staat de oogst van dat gewas onder druk.
Aanpassingsmaatregelen in de regio omvatten het aanpassen van plantkalenders, het gebruiken van hittebestendige gewassen en investeren in veerkrachtige irrigatie. “De implementatie varieert, vooral voor kleinschalige boeren, vanwege de ongelijkheid in hulpbronnen. De alarmerende snelheid van temperatuurstijging in de regio vraagt om een grotere focus op aanpassing aan extreme hitte in de regio”, aldus de onderzoekers.
Smeltende gletsjers bedreigen watervoorraad
Landen in Centraal-Azië zijn sterk afhankelijk van irrigatiesystemen die door gletsjers worden gevoed. De extremere temperaturen veranderen de timing van het smelten van sneeuw, waardoor er minder water beschikbaar is tijdens het hoogseizoen. Het bedreigt de drinkwatervoorraden, landbouw en de activiteiten van waterkrachtcentrales in de landen, benadrukt het onderzoek. Verschillende door sneeuw en gletsjers gevoede rivieren in de regio stromen door meerdere landen, zoals de Syr Darja. Grensoverschrijdend beheer van rivieren is volgens de onderzoekers dan ook essentieel om toegang tot water te behouden en conflicten te voorkomen.

Bron: Belga/ WWA