Laatste buurtwinkel sluit de deuren in Viersel

Vlaanderen dreigt geconfronteerd te worden met de eerste winkelloze dorpen. In Viersel, geen gehucht maar een volwaardig dorp met eigen kerktoren en oud gemeentehuis, kun je wél een hond laten cremeren, maar zelfs geen brood, biefstuk of krant meer kopen.
6 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Vlaanderen dreigt geconfronteerd te worden met de eerste winkelloze dorpen. In Viersel, geen gehucht maar een volwaardig dorp met eigen kerktoren en oud gemeentehuis, kun je wél een hond laten cremeren, maar zelfs geen brood, biefstuk of krant meer kopen sinds de sluiting van de laatste winkel. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

De bakker en beenhouwer zijn in Viersel allang verdwenen. De inwoners konden nog wel terecht in de buurtsuperette 't Winkeltje, maar sinds enkele weken is ook die kruidenierszaak gesloten. "Tijdelijk, voor de werken aan de brug", zeggen de uitbaters Philippe en Anne Hoet. Maar vreemd genoeg zijn de werkzaamheden aan de brug nog lang niet begonnen. Volgens de Zandhovense schepen voor Openbare Werken Jan Verbist is dat iets wat gepland is voor deze zomer, "maar wie weet is het pas iets voor 2010". Dat wekt bij de 1.200 inwoners van Viersel de vrees dat hun laatste winkeltje nooit meer zal opengaan.

Zelfs uit de broodautomaat in het dorp kun je geen brood meer halen. Er zijn nog wel een boomkweker, een huisdierencrematorium en enkele horecazaken. Schepen Verbist wijst de grote supermarkten met de vinger. "En zeggen dat Viersel in een nog niet zo ver verleden nog drie kruideniers had". De inwoners moeten nu minstens drie kilometer rijden voor basisvoeding.

Volgens Thomas Compernolle van Unizo is Viersel mogelijk het eerste Vlaamse dorp zonder winkel. "In andere dorpen is er altijd nog wel ergens een bakker of krantenwinkeltje te vinden. Ik betreur dat je zoiets niet meer in Viersel aantreft, want het is belangrijk dat in elke dorpskern in de basisbehoeften wordt voorzien. Vlees en brood moeten overal aanwezig zijn om de leefbaarheid te garanderen".

Toch gaat het met de buurtwinkels weer wat beter. "Zzeker winkels die zich onderscheiden door bijvoorbeeld een postpunt, bereide eenpersoonsmaaltijden of verse groenten en fruit aan te bieden, verhogen hun marktaandeel", zegt Compernolle. "Het blijft natuurlijk wel keihard werken, met 70 à 80 uren per week. Veel van die doprswinkels zijn van 9 tot 19u open, en daarna moeten de uitbaters nog de papierwinkel, bestellingen en plaatselijke reclamecampagnes afwerken".

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek