Oplossing voor betere verkeersveiligheid landbouwwegen

De Kempische plattelandsgemeenten Arendonk, Balen, Dessel, Mol, Oud-Turnhout, Ravels en Retie slaan met provincie Antwerpen en vzw RURANT de handen in elkaar voor een betere verkeersveiligheid op de smalle landbouwwegen.  Via input van de gebruikers en verschillende proefopstellingen werd een stappenplan opgesteld dat timmert aan de weg voor veiligere landbouwwegen. 

19 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 juni 2023 15:05
Lees meer over:
landbouwwegen_ProvAntwerpen

De meeste landbouwwegen zijn in het verleden ontworpen voor relatief kleine landbouwvoertuigen. De tractoren en machines zijn nu groter en zwaarder en de smalle wegen worden bovendien ook frequent gebruikt door wandelaars, recreatieve fietsers en ander (sluip)verkeer. Het toegenomen gebruik zorgt soms voor conflicten en ongevallen.   

 Het project ‘Gedeelde Landbouwwegen’ werd in het leven geroepen voor meer veiligheid op de landbouwwegen. De gebruikers van de wegen mochten input bezorgen aan de instanties en er werden ook tien proefopstellingen uitgetest zoals suggestiestroken of tractorsluizen. Daaruit is een stappenplan afgeleid met maatregelen voor verschillende situaties die gebruikt kunnen worden door andere lokale besturen.  

 “Kennis delen maakt sterk,” vertelt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid. “Dankzij het project ‘Gedeelde Landbouwwegen’ kunnen lokale besturen, overal in de provincie, nu zelf starten om de risico’s op landbouwwegen te verminderen. Er hoort ook een uitgebreid communicatieluik bij, waaronder een kant-en-klare sensibiliseringscampagne en een lespakket voor scholen. Het doel, het begrip voor andere gebruikers van de landbouwwegen vergroten. Zo brengen we weggebruikers dichter bij elkaar, maar met voldoende veilige afstand op de gedeelde weg.” 

 Draagvlak 

 De inwoners uit Schoonbroek (Retie) hebben tijdens het traject ‘Veerkrachtige Dorpen’ aangegeven dat landbouwvoertuigen absoluut een plaats hebben in het dorp maar dat wandelaars en fietsers zich niet altijd veilig voelen op de smalle wegen wanneer een landbouwvoertuig passeert. Het project experimenteert met proefopstellingen om de veiligheid van de zwakke weggebruikers te verhogen zonder de bereikbaarheid van de landbouwgronden te schaden.  

 Verder worden landbouwers bewust gemaakt over hoe imposant zo’n landbouwvoertuig is voor wandelaars en fietsers. De zwakke weggebruikers op hun beurt worden gesensibiliseerd over de omvang van zulke voertuigen en de plaats die ze innemen op landbouwwegen. Op die manier moet het draagvlak voor landbouwactiviteit in de open ruimte en het wederzijds begrip toenemen.  

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek