Franse wet wil boeren beschermen tegen klachten van nieuwe plattelandsbewoners

Een paar jaar geleden werden plattelandsgeluiden al erkend als nationaal erfgoed, maar nu gaat Frankrijk nog een stap verder. Er komt een nieuwe Franse wet die ervoor moet zorgen dat nieuwe plattelandsbewoners niet meer bij de rechter kunnen gaan klagen over de activiteiten van naburige boerderijen. De wet geldt alleen wanneer de landbouwbedrijven er eerder waren gevestigd dan de klagers en wanneer ze de nodige vergunningen op zak hebben.

10 april 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:

Het symbool voor de strijd tussen de Franse plattelandsbewoners en de stedelingen is haan Maurice. Een koppel uit Parijs, met een buitenverblijf op het eiland Île d’Oléron vond zijn gekraai te luid en trok naar de rechter. Er werd een heuse campagne op touw gezet door ‘Kamp-Maurice’ en na een sterk gemediatiseerd proces besliste de rechter dat Maurice mocht blijven. Een andere haan uit Picardië, Coco, had minder geluk, die moest op bevel van de rechter wel weg uit zijn hok.

Daarop erkende Frankrijk een paar jaar geleden plattelandsgeluiden als nationaal erfgoed. Door deze wet kon elke regio in Frankrijk een lijst opmaken met typerende geluiden en geuren. Op die manier werd het voor de rechter mogelijk om klachten af te wijzen omwille van ‘zintuiglijk erfgoed’.

Nu gaat men in Frankrijk nog een stap verder. Het parlement heeft er het licht op groen gezet voor een wet die buurtconflicten moet bestrijden. Het gaat vooral over conflicten tussen boeren en nieuwe plattelandsbewoners, maar volgens de minister van Justitie Eric Dupond-Moretti gaat de wet nog verder. “De wet is van toepassing op alle burenrelaties, ook in steden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die boven een pizzeria gaan wonen en daarna klagen over de stank. De pizzeria was er al voor zij er kwamen wonen. Net als je kiest voor het platteland, moet je het accepteren zoals het is”, stelt hij.

"Dit is geen vrijgeleide voor alle buurtverstoringen, maar een maatregel van gezond verstand", meent ook parlementslid Nicole Le Peih, die het startsein gaf voor de wettekst.

“Rust van het platteland betekent niet dat er absolute stilte heerst”
Uitgelicht
De provincie Luxemburg stelt een charter op waarin de typische plattelandsgeluiden worden opgenomen. Dat moet gebakkelei over kraaiende hanen of de geur van stalmest meteen in...
8 maart 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek