KLJ erkend als Vlaams immaterieel erfgoed
nieuwsDe Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) is één van de Vlaamse jeugdbewegingen die wordt toegevoegd aan de Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat besliste ontslagnemend minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). KLJ verenigt ongeveer 22.000 kinderen en jongeren en richt zich voornamelijk op het platteland. “Deze erkenning is het pronkstuk om de kracht van jeugdbewegingen in de kijker te zetten en te beschermen”, vertelt Lot De Kimpe, voorzitter van KLJ.
De Vlaamse jeugdbewegingen, waaronder KLJ, behoren nu officieel tot het immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Nergens ter wereld zijn jeugdbewegingen zo populair als in Vlaanderen en zitten ze ingebakken in onze cultuur. De KLJ wordt nu dus toegevoegd aan de Vlaamse inventaris dat een overzicht van ons niet-tastbaar erfgoed bijhoudt: gewoontes, gebruiken en praktijken die zo belangrijk zijn dat we ze moeten koesteren om aan volgende generaties te kunnen doorgeven. De inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed is voor alle duidelijkheid een Vlaams beleidsinstrument en staat los van de UNESCO-lijst.
Het verhaal van KLJ begon toen de Boeren- en Boerinnenbond in 1927 een jongerenafdeling oprichtten onder de naam ‘Boerenjeugdbond’ (BJB). Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het platteland sterk op maatschappelijk vlak en de vereniging telde steeds meer jongeren die niet uit land- en tuinbouwmiddens kwamen. Om die reden verruimde BJB zijn doelgroep en werking, en veranderde het in 1965 van naam: de ‘Boerenjeugdbond’ werd ‘Katholieke Landelijke Jeugd’ (KLJ). Vandaag telt de vereniging zo’n 22.000 leden en richt zich op iedereen van 6 tot 35 jaar, waarbij in de eerste plaats een ontspannen activiteit geboden wordt in eigen dorp.
"Hoewel onze werking de laatste 100 jaar stevig gemoderniseerd is, blijft de kern hetzelfde. We brengen kinderen en jongeren samen in een landelijke omgeving en maken hen door onze methodiek sterker als mens. Dat laatste heeft elke jeugdbeweging met elkaar gemeen. De erkenning is een pronkstuk om de kracht van deze gedeelde traditie in de kijker te zetten en te beschermen", besluit Lot De Kimpe, voorzitter van KLJ.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: Boerenbond