Vlasmuseum wil grote publiek vlasvelden laten ontdekken

Vlas is de enige plantaardige textielvezel van Europese oorsprong. Om dat in de kijker te zetten, heeft Texture, het museum van vlas en textiel in Kortrijk, de Belgische vlasvelden in kaart gebracht. “Vanaf half juni staan de vlasvelden opnieuw in bloei. Dat betoverend schouwspel brengen we in beeld via vlassafari’s. Een ideale uitstap bij zonnig weer”, klinkt het.

16 juni 2022  – Laatste update 16 juni 2022 22:47
Lees meer over:
vlasveld toerisme_Texture

België telt maar liefst 3.000 vlasvelden, waarvan een duizendtal in Vlaanderen. In totaal gaat het om ruim 15.000 hectare in België. Wallonië heeft ruim 11.00 hectare, in Vlaanderen gaat het om 4.000 hectare. Volgens het Algemeen Belgisch Vlasverbond is die verdeling het gevolg van een grotere beschikbaarheid van landbouwgronden in Wallonië. Vlassers diversifiëren hun percelen ook om het teeltrisico te spreiden. In de praktijk zijn het vooral Vlaamse vlassers die als eerste verwerkers het vlas in Wallonië aansturen en doen uitbreiden.

Vlas is bovendien een duurzame teelt. De vlasplant heeft, in tegenstelling tot katoen, geen extra water nodig om te groeien. Het gewas doet het uitstekend met een minimum aan mest en bestrijdingsmiddelen. Toch vraagt de plant veel van de bodem, vandaar dat de vlasvelden elk jaar wisselen van plaats. Van de vlasplant gaat trouwens niets verloren: elk deeltje van de plant wordt gebruikt.

Vlasbloempjes bloeien allemaal op verschillende momenten in een periode van slechts twee à drie weken. ’s Ochtends zijn de bloempjes te zien in hun volle glorie en tegen de vroege namiddag zijn ze uitgebloeid. “Elk bloempje bloeit maar enkele uren”, weet Texture. “Telkens weer een wondermooi schouwspel.”

Vanaf het museum in Kortrijk zijn er verschillende fietstochten – vlassafari’s – uitgestippeld. Dat kan gecombineerd worden met een bezoek aan het museum waar je niet alleen de rijke vlasgeschiedenis van de regio kan ontdekken, maar ook meer leert over het heden en de toekomst van vlas. Daarnaast kan iedereen ook de vlasvelden in zijn of haar buurt gaan verkennen dankzij een handig kaartje dat tot stand kwam met dank aan het Departement Landbouw en Visserij.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Texture

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek