header.home link

Beek.boer.bodem grote winnaar ‘Prima Plattelandsproject'

22 december 2021

Het project beek.boer.bodem dat ernaar streeft om landbouwgronden klimaatbestendiger te maken, heeft de twee hoofdprijzen gewonnen in de wedstrijd ‘Prima Plattelandsproject’ van het Vlaams Ruraal Netwerk. Het project werd door de jury van de awards geselecteerd en ging ook met de publieksprijs aan de haal. In totaal werden door de jury zes winnaars in zes rubrieken uitgeroepen.

Lees meer over:

Prima Plattelandsproject is een door het Vlaams Ruraal Netwerk uitgeschreven wedstrijd die erop gericht is om projecten in het kader van Vlaamse plattelandsontwikkeling en PDPO III-steun extra in beeld brengen. Projecten binnen het kader Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling 2014 – 2020 (PDPO III), inclusief de overgangsperiode 2021-2022, konden zich inschrijven tot 12 juni voor de wedstrijd.

25 projecten maakten van deze gelegenheid gebruik en een jury selecteerde hieruit 6 winnaar in de thema’s  innovatie, circulaire economie, leefbaarheid van het platteland, milieu, klimaat en samenwerking. Het project beek.boer.bodem viel in de prijzen in de rubriek 'klimaat'. Het waterbeheerproject startte vier jaar geleden onder coördinatie van de provincie Antwerpen in het afstroomgebied van de Aa in Herentals, Kasterlee, Lille en Vorselaar.

De verschillende partners streven ernaar landbouwgronden in dit gebied klimaatbestendiger te maken en een uitgekiend waterbeheer te voeren. Wetenschappers, natuurkenners en landbouwers werken daarbij samen en hanteren verschillende methodes. Wegens succes en relevantie is het project recent uitgebreid naar de vallei van de Kleine Nete, die in de gemeenten Ranst, Nijlen, Zandhoven, Grobbendonk, Vorselaar, Herentals en Olen ligt.

De jury van de wedstrijd Prima Plattelandsproject was vol lof over de brede aanpak van het initiatief en de inzet van diverse innovatieve, duurzame maatregelen. Ook het publiek verkoos beek.boer.bodem tot winnaar waardoor het project twee keer goud in de wacht sleepte. “Het feit dat het brede publiek erkent wat wij doen met het project en wat we willen bereiken met de landbouwers, is echt een opsteker voor zowel ons als de landbouwers”, laat de provincie Antwerpen weten. Naast de eer wint beek.boer.bodem ook nog een professioneel gemaakte video van het project en wordt er tevens promotie gevoerd.

Innovatie, milieu, leefbaarheid en samenwerking

Onder de rubriek ‘innovatie in de landbouw’ ging de prijs naar “Gezuiverd afvalwater voor subirrigatie”, een Limburgs project waarin onderzocht wordt of gezuiverd afvalwater via ondergrondse infiltratie kan worden ingezet in de landbouw. In het thema ‘Inzetten op milieu’ ging het project ‘Landschapsboeren in Haspengouw en Voeren’ met goud aan de haal. Dit project zoekt, over de grenzen van beleidsdomeinen en sectoren heen, naar synergiëen tussen natuur en erfgoed, landbouw, landschap en economie. “Veel verschillende kleine landschapselementen of andere belangrijke elementen vallen tussen schip en wal qua reglementering, handhaving, opvolging en vergoeding”, klinkt de achterliggende gedachte.

Het project “Sociale Kruidenier als toegangspoort naar ontmoeting en dienstverlening” behaalde de eerste prijs in het thema ‘Verhogen van de leefbaarheid op het platteland.’ Het concept in Erpe-Mere combineert voedselhulp met ruilkinderkleding en vormt zo een ontmoetingsplaats voor kwetsbare en niet-kwetsbare personen met verschillende achtergronden.

In het thema 'samenwerking' koos de jury het West-Vlaamse project Food Act 13 uit als winnaar. Het gaat om een regionaal circulair voedseldistributieplatform met aandacht voor innovatie en inspirerend sociaal ondernemerschap, waarbij activering van mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt en armoedebestrijding centraal staan. Aan het project doen veel partijen mee, zoals bijvoorbeeld diverse retailers, private spelers, Voedselbank West-Vlaanderen.

Kennis uitwisselen en netwerken vergroten

“De wedstrijd Prima Plattelandsproject dient om kennis uit te wisselen, goede praktijken te delen en zo anderen te inspireren”, liet de organisatie eerder weten in VILT. “Maar ook om de netwerken tussen verschillende betrokkenen te vergroten en te versterken.” De prijsuitreiking vond digitaal plaats en kan hieronder herbekeken worden.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek