Kraaien en kauwen belagen Limburgse fruitplantages
nieuwsFruittelers uit Limburg vertellen in de dagbladen dat ze een ongelijke strijd voeren met kraaien en andere gevleugelde belagers van hun fruit. Naarmate appels en peren rijper worden, neemt de plaag toe. Vruchten die aangepikt worden, rotten en zijn waardeloos. Als zo'n appel of peer toch in een koelcel verdwijnt, wordt minstens één tot twee kilo fruit in de kist aangetast. De kraaien afschrikken, is bijzonder moeilijk.
Bij fruittelers in Zuid-Limburg gaan volgens Het Belang van Limburg honderden kilo's fruit verloren door aanvallen van zwermen vogels. "Elke vrucht die beschadigd wordt, is verloren voor de handel. Dagelijks verlies ik zo 800 à 1.000 aangepikte appels of peren, of goed 200 kilo", foetert Eddy Meekers. Sommige boeren bewaken bijna permanent hun plantages. Kauwen en kraaien blijken bijzonder intelligente dieren te zijn. Jagers krijgen amper de tijd om hun geweer te richten of de zwerm kiest al de vlucht.
Tom Deckers, onderzoeker en voorlichter van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden, raadt de telers daarom aan om de vogels al voor de zomer te bestrijden. "Men moet al tijdens de broedtijd ingrijpen. Nu wachten de telers tot het probleem zich voordoet", weet Deckers. Zijn collega Charles de Schaetzen zegt in Het Nieuwsblad dat de buitenste rijen in sommige plantages al fel aangetast zijn.
Met klassieke vogelverschrikkers, knalkanonnen en hagelnetten proberen telers de vogels op een afstand te houden. "We moeten dagelijks de toestellen van plaats veranderen om gewenning tegen te gaan", zegt Luc Vertenten uit Linter, die van "uren nutteloos werk" spreekt. Het ophangen van dode kraaien in de boomgaard is zeer doeltreffend, maar staat ter discussie.
De havik is de vogels hun enige natuurlijke vijand, maar die wordt steeds zeldzamer. Bij abnormale schade kunnen fruittelers bij het Agentschap voor Natuur en Bos een bestrijding van kraaien en eksters aanvragen. Tot 15 oktober mogen trechtervallen met een lokvogel geplaatst worden.
Bron: Het Nieuwsblad / Het Belang van Limburg