Kempense 'herstelboerderijen' bieden alternatief voor revalidatiecentrum

Op twee boerderijen in Kasterlee en Geel kunnen patiënten die herstellen van bijvoorbeeld een hersenletsel, revalideren door de boer te helpen. Welzijnszorg Kempen wil het pilootproject zo snel mogelijk uitbreiden.

5 oktober 2020  – Laatst bijgewerkt om 5 oktober 2020 11:02
Lees meer over:

Welzijnszorg Kempen en Thomas More startten in juni van vorig jaar een pilootproject met elf revalidanten op twee boerderijen. Op de herstelboerderijen kunnen mensen die bepaalde bewegingen opnieuw moeten aanleren, oefenen door taken uit te voeren zoals hooi scheppen of de stal vegen. De revalidanten kunnen herstellen in een omgeving die een tussenstap is tussen het revalidatiecentrum en het echte leven.

“Het werkt perfect voor mensen die al een stukje konden herstellen, van een herseninfarct, bijvoorbeeld”, vertelt Lieven De Maesschalck, innovatiemanager bij Mobilab van Thomas More op de Campus Geel, aan Het Nieuwsblad. “In het begin gaat een ergotherapeut mee om de boeren uit te leggen wat kan en wat niet. Dat werkt erg goed.”

Mensen die bepaalde bewegingen terug onder de knie moeten krijgen, kunnen dat net zo goed door betekenisvolle en leuke taken uit te voeren in een rustige, helende en groene omgeving

Lieven De Maesschalck - Thomas More

Groene omgeving

Volgens De Maesschalck maakt het niet uit of je bepaalde oefeningen doet in een revalidatiecentrum of als hulp op een boerderij. “Mensen die bepaalde bewegingen terug onder de knie moeten krijgen, kunnen dat net zo goed door betekenisvolle en leuke taken uit te voeren in een rustige, helende en groene omgeving. In plaats van bijvoorbeeld twintig keer hun arm te buigen en te strekken in een therapieruimte kunnen ze diezelfde beweging maken door hooi te scheppen, de stal te vegen of dieren eten te geven.”

Naast de patiënten zijn ook de eigenaars van de boerderijen, De Schaapskooi in Kasterlee en Vennenhof in Geel, enthousiast. "Je steekt er wel wat tijd in, maar de vriendschap die je terugkrijgt, maakt dat zeker goed", zegt Benny De Busser van De Schaapskooi.

Ook Els Heylen van Vennehof merkt enorme vooruitgang bij de patiënten. “In het begin moest ik nog veel begeleiden en ging alles heel rustig, maar nu voeren ze hun taken bijna dubbel zo snel uit en hebben ze me minder vaak nodig. Het is fijn dat je een echte impact hebt in hun revalidatieproces en op die manier iets kan doen voor de maatschappij.”

Boeren met zorgende rol

Het idee om landbouwers in te schakelen in een zorgtraject is in Geel niets nieuws. Al sinds de middeleeuwen kunnen psychiatrische patiënten er terecht bij boeren voor behandelingen en opvang. Dat was al uniek in de wereld. De stad maakt met het nieuwe revalidatieproject nu ook de link tussen landbouw en zorg.

De coördinatoren spreken van een succesvolle try-out. "Dit project heeft alles in zich om over heel Vlaanderen uitgerold te worden", zegt Koen Rombouts, voorzitter Welzijnszorg Kempen. Voor dat kan gebeuren moet wel de wetgeving nog aangepast worden om revalidatie buiten de muren van het centrum toe te staan. Daarvoor zijn volgens coördinator Anke Esch gesprekken bezig.

Naast uitbreiding naar andere boerderijen, wordt ook bekeken of revalidanten kunnen meedraaien in tuinbouwbedrijven. Het pilootproject richtte zich vooral op neurorevalidatie, maar de initiatiefnemers zien ook mogelijkheden voor herstellende kankerpatiënten.

Bron: Belga / Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek