Kankerverwekkende stof ontdekt in "commercieel verkrijgbare" basilicum door watervervuiling
nieuwsHet mag dan wel één van de grootste smaakmakers in de keuken zijn, niet alle basilicum is gezond voor consumptie. Dat blijkt uit recent onderzoek onder leiding van professor Andreja Rajkovic (UGent, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen). Sommige basilicumplanten bevatten schadelijke toxinen, opgenomen door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water. Langdurige blootstelling aan microcystine-LR kan leiden tot leverschade en heeft mogelijk kankerverwekkende effecten.
Professor Andreja Rajkovic noemt de ontdekking “een wereldwijd probleem dat vooral voorkomt bij grootschalige plantages die oppervlaktewater gebruiken voor irrigatie. Een probleem dat met de opwarming van de aarde niet zal verbeteren, integendeel.”
De bevinding roept significante gezondheidszorgen op, want basilicum is één van de populairste kruiden ter wereld. De toxische stof microcystine-LR of MCLR staat bekend om zijn aanwezigheid in besmette waterlichamen, en is zowel voor mensen als dieren als toxisch en potentieel kankerverwekkend geklasseerd. “Onze bevindingen zijn cruciaal voor voedselveiligheidsautoriteiten en het publiek”, zegt de professor.
Nood aan controles
Volgens Rajkovic is er dus nood aan strikte controles op de landbouwwaterkwaliteit. “Wat betreft voedselveiligheid en volksgezondheid is er een oplossing en die is relatief eenvoudig. Gecontamineerd oppervlaktewater valt makkelijk te herkennen dankzij een groene algenlaag. Dit mag dus absoluut niet gebruikt worden.”
Deze studie wil dus enerzijds het publiek bewust maken van de risico’s van MCLR, maar vraagt dus ook om de praktijken voor watergrondbeheer in de landbouw te herbeoordelen. “Zeker naarmate het wereldwijde klimaat blijft veranderen, wordt verwacht dat de frequentie en intensiteit van cyanobacteriële bloeien zullen toenemen, waardoor het noodzakelijk is om robuuste voedselveiligheidsprotocollen vast te stellen die deze groeiende bedreiging aanpakken”, aldus de onderzoekers.
Wortels en aardbeien
Alarmerend genoeg werden sporen van MC-LR aangetroffen in commercieel verkrijgbare basilicum, wat wijst op een direct pad waarlangs deze toxinen de menselijke voedselketen kunnen binnendringen.
Basilicumplanten die in hydrocultuursystemen worden geteeld met onzuiver water, kunnen deze stof ophopen. Wel werd er een significante zuivering van deze toxinen waargenomen in de wortels nadat de planten naar schoon water waren overgebracht. De onderzoekers waarschuwen dat MCLR éxtra schadelijk is in combinatie met nanoplastics, een andere ongewenste maar erg aanwezige stof in onze voedselketen. Eerder onderzoek wees erop dat ook andere gewassen zoals wortels en aardbeien MC-LR kunnen accumuleren tijdens irrigatie.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: UGent