Kaasproducent Entremont baart Frère-holding weer zorgen

De Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) zal mogelijk in de buidel moeten tasten om Entremont Alliance te redden. De Franse kaasproducent is voor 63,5 procent in handen van de Frère-holding en wordt zwaar getroffen door de fors gedaalde melkprijzen. De groep worstelt bovendien met een schuldenlast van 376 miljoen euro, schrijft De Tijd.
17 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) zal mogelijk in de buidel moeten tasten om Entremont Alliance te redden. De Franse kaasproducent is voor 63,5 procent in handen van de Frère-holding en wordt zwaar getroffen door de fors gedaalde melkprijzen. De groep worstelt bovendien met een schuldenlast van 376 miljoen euro, schrijft De Tijd.

De Franse overheidsinstelling Comité interministériel de restructuration industrielle (CIRI) ziet drie mogelijke sporen om Entremont er weer bovenop te helpen. De producent van onder meer Comté- en Guyèrekaas zou kunnen overgenomen worden door de grotere sectorgenoot Lactalis. Een tweede mogelijkheid zou erin bestaan Entremont te integreren in de joint venture van Sodial en Bongrain.

De derde oplossing die overwogen wordt om Entremont uit het moeras te trekken, zou erin bestaan dat een deel van de bankenschulden wordt omgezet in kapitaal. De zuivelgroep zou dus bij haar aandeelhouders kunnen aankloppen voor een kapitaalverhoging. Behalve NPM is dat Unicopa (33,6%), maar die coöperatieve, actief in varkens, zuivel en pluimvee, staat zelf aan de rand van het faillissement.

Dat betekent dat van NPM een grote inspanning zou worden verwacht. Gilles Samyn, de gedelegeerd bestuurder van NPM, wilde daarover geen commentaar kwijt tegenover de Franstalige krant L'Echo. De Frère-holding stapte begin juli 1999 in de Franse zuivelproducent, maar heeft aan die investering nog niet veel plezier beleefd.

De voorbije maanden hebben melkveehouders in heel Frankrijk geprotesteerd tegen de lage prijzen die op dit ogenblik uitbetaald worden door de zuivelindustrie. Onlangs bereikten beide partijen een akkoord over een gemiddelde melkprijs voor dit jaar. Nadat het voorbije weekend nog een hele reeks verdeelcentra van supermarktketens bezet werden door de boeren, kondigde de Franse regering aan dat controleurs op pad zullen gestuurd worden om zich te vergewissen van de prijstransparantie in de zuivelketen.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek