Jongeboerentoets goedgekeurd in het Europees Parlement

Op initiatief van Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) heeft het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om een jongeboerentoets in alle toekomstige landbouw-, klimaat- en milieuwetgeving op te nemen.

16 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 juni 2023 13:52
Lees meer over:
actie groene kring najk jonge boeren toets

In september vorig jaar voerden jonge Belgische en Nederlandse landbouwers actie voor het Europees parlement waarbij ze pleitten voor een jongeboerentoets in het Europees natuurbeleid. Hun vraag blijkt nu gehoord te zijn in het parlement. “Tom Vandekendelaere heeft vorige jaar onze actie opgepikt”, vertelt Groene Kring-voorzitter Bram Van Hecke. “We hebben samen aan tafel gezeten en hij is er vervolgens effectief mee aan de slag gegaan. Als resultaat staat het finale voorstel nu geschreven in het Europees rapport over hoe Europa de voedselveiligheid en de veerkracht van de landbouw op lange termijn moet veiligstellen.”

De Europarlementsleden stellen in dat rapport dat het noodzakelijk is om het aantal jonge landbouwers te verhogen en hun capaciteiten en vaardigheden ten volste te ontwikkelen. “Hiervoor dient een socio-economische jongelandbouwerstoets ontwikkeld te worden die opgenomen moet worden in alle wetgeving op vlak van landbouw, klimaat en milieu”, aldus het Europees parlement.

“Generatievernieuwing in de landbouw is in gevaar, het is een prioriteit om voldoende jonge landbouwers over te houden in de toekomst”, reageert Vandekendelaere. “Ik ben bijzonder blij dat het Europees Parlement voor de eerste keer de toevoeging van een socio-economische jongeboerentoets goedkeurt. Dit is beleid maken, niet over de boeren heen, maar met onze boeren. De Europese Commissie dient hier een voorbeeld aan te nemen.”

Wat houdt dit in?

De socio-economische jongelandbouwertoets kan gezien worden als een analyse die de impact van de Europese wetgeving op de volgende generaties landbouwers onderzoekt. “Via de toets kan men zich bijvoorbeeld afvragen wat de wetgeving met het ondernemersvertrouwen zal doen of welke gevolgen het zal hebben op de leeftijdspiramide in de sector”, verduidelijkt Van Hecke. “Door die impact en gevolgen in kaart te brengen, kan er een beleid opgesteld worden waarin eventuele negatieve gevolgen beperkt worden.”  

Gemiste kans

“Het is een gemiste kans dat er geen jongelandbouwertoets op de natuurherstelwet is gebeurd”, betreurt Vanhecke. “We zijn ervan overtuigd dat er een grotere consensus zou geweest zijn rond de natuurherstelwet als men de doelstellingen rond de jonge boeren naast de doelstellingen van de natuurherstelwet had gelegd.”

De vraag is nu wat de Commissie met het verzoek van het parlement zal doen. “Beleidsmakers hebben het vaak over het belang van jonge boeren maar het beleid om effectief een kentering te maken blijft alsnog uit”, aldus Vanhecke. “De interesse over de generatiewissel neemt toe maar in de praktijk voelen we ons niet gesteund. We hopen dat de jongeboerentoets een eerste stap kan zijn in deze kentering.”

Laat ons niet wachten tot we ook een boerenherstelwet nodig hebben
Uitgelicht
De natuurherstelwet dreigt een aanslag te zijn op de toekomst van jonge boeren, schrijven Bram Van Hecke en Maarten Moermans van Groene Kring in een opiniestuk. “Europa moet e...
7 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek