header.home link

Jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

12 april 2021

De twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire zijn maandag veroordeeld tot ieder een jaar celstraf. De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert hebben de volksgezondheid in gevaar gebracht, zo oordeelt de rechtbank in Zwolle. Ze bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwamen al eind 2016 tips over het gebruik van fipronil. Ingegrepen werd er niet tot de insecticide in juni 2017 in eieren op een Belgisch pluimveebedrijf bleek te zitten. Supermarkten moesten massaal eieren uit de schappen halen en pluimveebedrijven in heel Europa gingen op slot.

De affaire is één van de grootste fraudedossiers in de Nederlandse voedselindustrie, meldde het Openbaar Ministerie tijdens de twee zittingsdagen in maart van dit jaar. De schade voor de sector is eerder geschat op 75 miljoen euro.

Fipronil mag niet in de voedselketen gebruikt worden. "Door dat wel te doen, zonder onderzoek te doen naar wat er in hun schoonmaakmiddel zat, hebben de verdachten de kans aanvaard dat voor de volksgezondheid gevaarlijke middelen gebruikt worden", aldus de voorzitter van de rechtbank.

Van de B. en IJ. bestreden vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. Bloedluizen zuigen bloed uit kippen en verzwakken de dieren. Hun Belgische leverancier Patrick R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat, begrepen de twee mannen niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek