header.home link

Hoofdverdachten fipronilaffaire riskeren twee jaar cel

11 maart 2021

In Nederland is tegen de twee hoofdverdachten in de fipronilaffaire twee jaar cel gevorderd - waarvan een halfjaar voorwaardelijk - voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid. In de zomer van 2017 werden miljoenen eieren vernietigd toen er het bestrijdingsmiddel fipronil in was aangetroffen. “Miljoenen kippen hebben zinloos geleden en zijn zinloos gestorven”, klonk het bij de twee officieren van justitie (openbaar ministerie). Tegen de bedrijven van de hoofdverdachten, ChickClean en ChickFriend, zijn boetes van 25.000 euro geëist.

Ruim 3,5 jaar na het ontstaan van de crisis die lange tijd meer dan honderd pluimveehouders op slot zette en een vermoedelijke schade van 75 miljoen euro veroorzaakte, stonden eerder deze week de twee hoofdverdachten terecht: de 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert.

De twee bestreden vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. Bloedluizen zuigen bloed uit kippen en verzwakken de dieren. Hun Belgische leverancier Patrick R. mengde hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat, begrepen de twee verdachten niet. “We vertrouwden blind op het bestrijdingsmiddel voor bloedluis dat onze Belgische leverancier had samengesteld”, reageren ze. “Dit hebben wij de boeren nooit aan willen doen.” Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan, vertelden ze de rechters op de eerste dag van de strafzaak.

We vertrouwden blind op het bestrijdingsmiddel voor bloedluis dat onze Belgische leverancier had samengesteld. Dit hebben wij de boeren nooit aan willen doen

Hoofdverdachten fipronilaffaire

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwamen al eind 2016 tips over het gebruik van insecticide fipronil door Patrick R. en door ChickFriend. Ingrijpen doet de NVWA op dat moment nog niet. Pas in juni 2017 ontstaat er onrust in België als bij een bedrijf fipronil in eieren wordt ontdekt. Chickfriend was daar ook geweest. Uiteindelijk moesten supermarkten massaal eieren uit de schappen halen en pluimveebedrijven in heel Europa moesten op slot.

Dat de verdachten niet wisten dat fipronil in Dega-16 zat, is volgens het Nederlandse openbaar ministerie zeer ongeloofwaardig. Vandaag, 11 maart, is het woord aan de advocaten. Zij hebben eerder al aangegeven te betwisten of fipronil in eieren schadelijk is geweest voor de volksgezondheid.

Bron: Belga / Food&Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek