header.home link

Zaak-Fipronil ingeleid voor het gerecht

16 september 2020

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is dinsdag het fipronil-dossier ingeleid. In 2017 werd het insecticide aangetroffen in eieren, waarna miljoenen kippen vernietigd werden. Zeven personen en vier firma's staan terecht. De zaak wordt in april 2021 behandeld.

Lees meer over:

Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in 2017 geblokkeerd, nadat in eieren fipronil was aangetroffen. De crisis was in heel Europa voelbaar. In ons land moesten bijna 2 miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. Het begon met een eierbrekerij uit Sint-Niklaas, die op 2 juni 2017 het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verwittigde dat het insecticide was aangetroffen in eieren voor menselijke consumptie.

Fipronil is een stof met een antiparasitaire werking en mag in de Europese Unie niet gebruikt worden voor voedselproducerende dieren wegens risico's voor de volksgezondheid. Het FAVV startte een onderzoek. Het bedrijf in Sint-Niklaas had de eieren ontvangen van een pluimveehouderij in Lokeren. Een Nederlandse firma had de stallen daar een bloedluisbehandeling gegeven. Fipronil zou bewust zijn toegevoegd aan een natuurlijk product om onder meer bloedluizen bij pluimvee te bestrijden.

Op 19 juli 2017 werd een gerechtelijk onderzoek geopend in Antwerpen. Het gerechtelijk onderzoek bracht volgens het parket een illegale handel aan het licht waarbij antiparasitaire producten werden toegevoegd aan legale producten.

Vijf mannen uit Ravels, Kortemark, Houthalen-Helchteren, Melle en Libramont-Chevigny, twee vrouwen uit Antwerpen en het Nederlandse Chaam en vier bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois staan terecht voor onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. De zaak wordt op 22, 23 en 30 april 2021 behandeld.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek