Investeringen in mestverwerking vergen rechtszekerheid

Om mestverwerking rendabel te houden, is er nood aan rechtszekerheid. Dat geldt niet alleen inzake ruimtelijke ordening, maar ook wat de certificering van WKK en groene stroom betreft. Die boodschap kregen de Vlaamse parlementsleden van de Commissie Leefmilieu en Ruimtelijke ordening en de Commissie landbouw vrijdag mee tijdens een fieldtrip mestverwerking.
26 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Om mestverwerking rendabel te houden, is er nood aan rechtszekerheid. Dat geldt niet alleen inzake ruimtelijke ordening, maar ook wat de certificering van WKK en groene stroom betreft. Anders is het gevaar reëel dat investeerders afhaken. Die boodschap kregen de Vlaamse parlementsleden van de Commissie Leefmilieu en Ruimtelijke ordening en de Commissie landbouw mee tijdens een fieldtrip mestverwerking.

De fieldtrip mestverwerking is een initiatief van VCM waarop de parlementaire Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed, de parlementaire Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid en de gedeputeerden van alle Vlaamse Provincies waren uitgenodigd. Hiermee wou VCM de politici de evoluties op het terrein laten zien en de werking van haar organisatie toelichten.

Bij het begin van de fieldtrip langs twee mestverwerkingsinstallaties kaartte VCM, het onafhankelijk samenwerkingsverband en intermediair tussen overheid en bedrijfswereld voor alle aspecten van mestverwerking, nog enkele knelpunten aan. Zo wil VCM werk maken van de administratieve vereenvoudiging en een verlaging van het BTW-tarief van 21 naar 6 pct bij mestverwerking en vergisting.

Maar volgens de organisatie is er op korte termijn vooral nood aan een rechtszekere en duidelijke oplossing voor de problematiek rond de uitstel-afstelregeling van het oude Mestdecreet. Een voorstel tot aanpassing van het Verzameldecreet is al de deur uit naar het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

VCM pleit ook voor een uniforme toepassing van de bepalingen uit de rondzendbrief ruimtelijke ordening over de inplanting van installaties én voor een grotere juridische draagkracht ervan. Om buurtprotesten bij plannen voor de bouw van mestverwerkingsinstallaties tegen te gaan, maakten VCM en Biogas-E een brochure op over de communicatiemogelijkheden vanaf het ontstaan van een idee tot de exploitatie van de installatie.

Bij de mestverwerkingsinstallatie van landbouwer Johan Van Rolleghem is de inplanting vrij geruisloos verlopen. Samen met partners Leievoeders, BiogasTec en Trevi organiseerden ze een informatieavond voor de buurtbewoners.

"We hebben meteen open kaart gespeeld en een bezoek georganiseerd aan een reeds bestaande installatie", zegt Wouter Platteau, gedelegeerd bestuurder van BiogasTec. "Dat nam de ongerustheid snel weg". Er werd ook een nieuwe weg aangelegd zodat de extra transporten de omwonenden quasi niet belasten.

De co-vergistingsinstallatie met biologische nabehandeling  verwerkt jaarlijks 10.000 m³ mest, waarvan de helft afkomstig is van het landbouwbedrijf van Van Rolleghem. Naast mest is er input van 6.500 ton mais en 10.500 ton afval uit de voedingsindustrie. Het biogas wordt gevaloriseerd via een gasmotor met warmtekrachtkoppeling, die kan voorzien in de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van 1.700 gezinnen. Daarnaast wordt de verkregen warmt op het landbouwbedrijf zelf benut voor de verwarming van de varkens- en kippenstallen.

Het gaat om een investering van om en bij de 3,5 miljoen euro. "Daarom willen we de aanwezige parlementairen wijzen op het belang van een stabiel systeem van WKK- en groene stroomcertificaten", zegt Wouter Platteau van BiogasTec. "We moeten toch op een terugverdientermijn van 5 jaar kunnen rekenen. Als dat richting 8 jaar gaat, dan stagneert de markt van mestverwerking onvermijdelijk".

Bron: Belga/eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek