header.home link

Internationale graandeal tussen Rusland en Oekraïne komt stilaan weer op gang

De uitvoering van de internationale graandeal, die het mogelijk maakt via Oekraïense havens landbouwproducten over de Zwarte Zee en door de Bosporus te varen, komt stilaan weer op gang, zegt de Russische regering. Eind vorige week meldde Oekraïne dat Russische afgezanten die voor de coördinatie van de deal in Istanboel werken, de registratie en inspectie van vrachtschepen met bestemming Oekraïne hadden stopgezet.

5 juni 2023  – Laatste update 5 juni 2023 16:13
Lees meer over:
tarwelindiagraankorrel-1280

Er waren in april ook al enkele dagen vertragingen bij het uitvoeren van de vorig jaar gesloten overeenkomst over de export over zee van vooral Oekraïens graan. Maar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte maandag dat het voorlopig nog geen vooruitzichten ziet op een nieuwe verlenging van de overeenkomst. "Er wordt gewerkt aan oplossingen voor de problemen", zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergey Vershinin, maandag aan het Russische staatspersbureau TASS.

De huidige overeenkomst loopt half juli af. Het Russische ministerie is in gesprek met onder meer de Verenigde Naties over een eventuele verlenging.

In juli 2022 kwam de deal op initiatief van Turkije en de Verenigde Naties tot stand. Onderdeel was dat ook Rusland bepaalde producten zou kunnen exporteren. Rusland heeft door sancties problemen met de financiering, verzekering, betaling en vervoer van exportproducten.

In Istanboel is het coördinatiecentrum voor de uitvoering van de deal en de vier betrokken partijen werken daar samen aan de veilige corridor voor de vrachtschepen die varen op Oekraïense havens. Momenteel liggen er naar schatting 50 vrachtschepen in Turkse wateren te wachten op groen licht voor de tocht naar Oekraïense havens. Daar ligt 2,4 miljoen ton graan op vervoer naar de internationale markten te wachten. Onder het graanakkoord is volgens VN-cijfers inmiddels voor 30,6 miljoen ton aan graan, plantaardige oliën en andere landbouwproducten geëxporteerd.

Rusland blokkeert weer graandeal volgens Kiev
Uitgelicht
Rusland heeft in Istanboel de registratie stopgezet van vrachtschepen die over de Zwarte Zee naar Oekraïense havens moeten gaan om Oekraïense landbouwproducten, vooral graan,...
2 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek