header.home link

Rusland blokkeert weer graandeal volgens Kiev

Rusland heeft in Istanboel de registratie stopgezet van vrachtschepen die over de Zwarte Zee naar Oekraïense havens moeten gaan om Oekraïense landbouwproducten, vooral graan, veilig door de oorlogszone te loodsen. Dat heeft het betrokken Oekraïense ministerie donderdag gezegd.

2 juni 2023  – Laatste update 2 juni 2023 15:21
Lees meer over:

In juli afgelopen jaar kwam de graandeal op initiatief van Turkije en de Verenigde Naties tot stand. Onderdeel was dat ook Rusland bepaalde producten zou kunnen exporteren. Rusland heeft door sancties problemen met de financiering, verzekering, betaling en vervoer van exportproducten.

In Istanboel is het coördinatiecentrum voor de uitvoering van de deal gevestigd en de vier betrokken partijen werken daar samen aan de veilige corridor voor de vrachtschepen die varen op Oekraïense havens. Maar volgens Oekraïne ligt de uitvoering van de deal weer stil. Rusland zou volgens Kiev de graandeal blokkeren door te weigeren om nieuwe schepen met bestemming Oekraïne te registreren.

Er liggen op dit moment 50 schepen met vrachtopdrachten in Turkse wateren in afwachting van toestemming en de tocht naar Oekraïne. Daar ligt 2,4 miljoen ton graan op vervoer naar de internationale markten te wachten.

De Verenigde Naties maken zich zorgen over de "voortdurende vertraging" van de uitvoering van het graanakkoord. Volgens de woordvoerder van secretaris-generaal António Guterres zijn in mei slechts 33 vrachtschepen uit Oekraïne vertrokken, minder dan de helft van het totaal in april. De VN zullen met de betrokken partijen in contact blijven om een volledige hervatting van de deal mogelijk te maken.

Rusland is vorige maand morrend akkoord gegaan met de verlenging van de overeenkomst. Maar het Kremlin vindt nog steeds dat de eigen export in strijd met de gemaakte afspraken belemmerd wordt. De baas van de Russische Federale Veiligheidsdienst FSB, Aleksander Bortnikov, poneerde donderdag bij overheidspersbureau TASS dat de veilige corridors in de Zwarte Zee worden misbruikt om de Russische kust aan te vallen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek