header.home link

"Veel vragen" over verlenging van graandeal zijn nog niet opgelost, zegt het Kremlin

Voordat het akkoord over de verscheping van Oekraïens graan via de Zwarte Zee kan worden verlengd, moeten er nog "veel vragen" worden opgelost. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin dinsdag verklaard. Het akkoord dreigt op 18 mei af te lopen.

16 mei 2023  – Laatste update 16 mei 2023 15:25
Lees meer over:
graanschip-ariananewstwitter

Het in juli vorig jaar bereikte akkoord over de export van Oekraïense en Russische landbouwproducten via havens aan de Zwarte Zee bracht de uitvoer van graan en andere voedingsmiddelen weer op gang. De bedoeling was dat het akkoord elke vier maanden automatisch verlengd zou worden, maar de voorbije maanden voerde het Kremlin de kritiek op de deal op.

"Veel vragen over ons deel van het akkoord hebben nog geen antwoord gekregen. We moeten nu een beslissing nemen", zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov dinsdag op een persconferentie.

Moskou zegt dat de graandeal wel de Oekraïense graanexport op gang heeft gebracht, maar dat de uitvoer van Russische meststoffen en voedingsmiddelen nog steeds wordt gehinderd door de sancties die de westerse landen tegen Rusland hebben ingesteld.

Eisen

Rusland heeft verschillende eisen gesteld voor een verlenging van het akkoord. Zo vraagt het land onder meer de heraansluiting van de Russische Rosselkhozbank bij het internationale bankensysteem Swift. Ook de maatregelen die de toegang van Russische schepen tot buitenlandse havens belemmeren, moeten volgens Moskou worden opgeheven.

De overeenkomst werd voor het laatst verlengd op 19 maart. Volgens Oekraïne gebeurde dat voor een periode van 120 dagen, maar Rusland zegt dat het enkel instemde met een verlenging van 60 dagen. De termijn van Moskou verstrijkt dus op 18 mei. Er wordt al enkele weken intens onderhandeld over een verlenging van het akkoord.

Oekraïne slaat alarm over graandeal
Uitgelicht
De deal die Oekraïne in staat stelt graan via de Zwarte Zee te exporteren, verkeert in "kritieke staat" vanwege acties van Rusland. De bewindsman die aan de kant van Oekraïne...
12 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Ariana News via Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek