Insecten veroveren plaatsje in supermarkt
nieuwsVanaf dit najaar liggen er bij verschillende supermarktketens voedingsproducten op basis van insecten in de rekken. "De consument is er klaar voor", zo klinkt het in koor. De komende weken lanceren minstens drie producenten van wormenvoedsel hun producten in België. Het gaat onder meer om spreads, insectenburgers, -nuggets, -aperitiefballetjes, en -schnitzels.
Het hing al enige tijd in de lucht, maar dit najaar is het zover: de eerste insectenproducten liggen in de winkelrekken. Delhaize biedt vanaf dit weekend twee tapenades aan waar meelwormen in verwerkt zijn. De producten bevatten slechts vier tot zes procent meelwormen en worden gemaakt door Green Kow Company, een voedingsbedrijfje uit het Waals-Brabantse Lasne. De spreads kosten 3,45 euro voor 145 gram. "Dit product is een eerste stap, maar we willen verder gaan", zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize.
Ook Carrefour biedt vanaf begin oktober insectenproducten aan. Het insectenaanbod van Carrefour is iets gedurfder: één van de vier nieuwe producten is een snack die bestaat uit herkenbare wormen. Daarnaast zal Carrefour ook insectenburgers, -nuggets en -aperitiefballetjes verkopen, geproduceerd door Deli Ostrich uit Wingene. "De verwachting is dat insectenproducten in de toekomst steeds belangrijker zullen worden", zegt Vera Vermeeren van Carrefour.
Het Limburgse voedingsbedrijf Damhert tenslotte, biedt vanaf oktober insectennuggets, -schnitzels en -burgers aan die verkocht zullen worden via 400 natuurwinkels en zelfstandige supermarktuitbaters. De producten zullen niet te vinden zijn bij discounters als Aldi, Lidl en Colruyt. "Zij werken niet met zelfstandigen, en bovendien zitten onze producten in een hogere prijsklasse", aldus Karolien Servaes van Damhert.
"Onze doelgroep zijn flexitariërs: mensen die vlees eten, maar af en toe alternatieven opzoeken", legt ze uit. "De productie van vlees belast het milieu want ze vergt veel ruimte, energie en voedsel. Dat is niet het geval bij de productie van insectenburgers", aldus Servaes. "De insecten in onze producten zijn vermalen: je ziet geen pootjes of schildjes." Als het insectenvlees aanslaat, wil Damhert meer varianten lanceren: "We zijn nu al nieuwe producten aan het ontwikkelen: balletjes, steaks en worst."
Bron: De Tijd/De Standaard
Beeld: Damhert