Foodwatch dient opnieuw klacht in over misleidende eierverpakkingen in Nederland

nieuws

De Europese consumentenorganisatie Foodwatch stapt in Nederland opnieuw naar de reclamewaakhond Reclame Code Commissie wegens misleidende eierdoosjes. Ondanks dat er al drie maanden een ophokplicht van kracht is, worden eieren in de supermarkt nog steeds verkocht met termen als ‘vrije uitloop’ en ‘lekker naar buiten’. Volgens Foodwatch is dit misleidend voor consumenten.

18 maart 2025 VILT-redactie

Vorig jaar diende Foodwatch al een klacht in bij de RCC tegen supermarkten die ‘vrije uitloop’-eieren verkochten, terwijl de kippen door de ophokplicht – ingesteld vanwege vogelgriep – helemaal geen toegang tot de buitenlucht hadden. De organisatie werd toen in het gelijk gesteld voor tien eierverpakkingen van zes supermarkten.

Als reactie voegden sommige producenten een kleine disclaimer toe, bijvoorbeeld op de houdbaarheidsticker: "Kippen tijdelijk geen toegang tot de vrije uitloop i.v.m. ophokplicht". Foodwatch stelt echter dat deze disclaimers zo klein en onopvallend zijn dat consumenten ze vaak niet opmerken.

Voorbeelden van misleidende verpakkingen

Bovendien zijn er nog steeds eierdozen in omloop zonder enige aanpassing of disclaimer. Foodwatch wijst specifiek naar de verpakkingen en online reclame van Albert Heijn’s ‘Blije Kip’-eieren. Op de doos staat: "lekker naar buiten wanneer ze maar willen," terwijl de webshop claimt dat de kippen "scharrelen en wormpjes pikken in het uitgestrekte weiland".

Omdat de inspanningen van de retailers na de eerste klacht onvoldoende zijn, dient Foodwatch nu opnieuw een klacht in. De organisatie eist een volledige aanpassing van de verpakkingen.

eierdoosjes_2

Andere situatie in Vlaanderen

Volgens de Vlaamse belangenorganisatie Landsbond Pluimvee is de situatie in België anders dan in Nederland. "In België is de ophokplicht pas recentelijk opnieuw ingesteld, terwijl deze in Nederland in sommige regio’s al veel langer van kracht is", aldus beleidsmedewerker Martijn Chombaere. "Veel vrije uitloophennen hebben dus nog een groot deel van de tijd buiten kunnen doorbrengen."

Landsbond Pluimvee begrijpt de zorgen van consumenten, maar wijst erop dat ‘biologisch’ of ‘vrije uitloop’ meer betekent dan alleen toegang tot buiten. "Veel pluimveehouders met vrije uitloopkippen hebben bijvoorbeeld een overdekte uitloop."

Afwaardering vrije uitloopeieren afgeschaft

In het verleden moesten pluimveebedrijven hun eieren als scharreleieren (code 2) labelen als de ophokplicht langer dan 16 weken duurde. Sinds 8 november is deze regel afgeschaft, waardoor de eieren hun oorspronkelijke categorie behouden.

De Landsbond, die mee pleitte voor deze afschaffing, juicht deze wijziging toe: "De ophokplicht is een door de overheid opgelegde maatregel ter bescherming van de diergezondheid, waar pluimveehouders geen vat op hebben. Tegelijkertijd maken ze wél extra kosten voor de aankoop en het onderhoud van de uitloop en de duurdere aanschaf van gevaccineerde hennen." Bovendien leidde de afwaardering van vrije uitloopeieren tot extra druk op de prijs van scharreleieren.

Tarievenoorlog: VS op zoek naar Europese eieren
Uitgelicht
Door de uitbraak van de vogelgriep is er een schaarste aan eieren in de VS, wat ook de prijzen voor het breekbare goedje opdreef. Ondanks het nieuwe klimaat van importheffinge...
16 maart 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek