Inflatie bereikt dagelijks brood

Ook brood en granen beginnen de Belgische inflatie te stuwen. Het dure aardgas, slokop China en de spanningen in Oekraïne duwen vooral de tarweprijs fors hoger. Dat schrijft De Standaard.

6 februari 2022  – Laatste update 7 februari 2022 24:10
Lees meer over:

De Belgische inflatie klokte vorige maand af op het hoogste niveau sinds 1983. Eén van de opvallende stijgers in de consumentenprijs­index is de prijs van brood. Die klom in januari liefst 4,5 procent hoger volgens de cijfers van Statbel.

Een deel van de verklaring is te zoeken in het dure graan. Maïs en tarwe zijn peperduur en klimmen stilaan richting de ­recordprijzen van 2007 en 2008. Vooral tarwe flirt al maanden met een historisch ­record.

Russische exportban

De verklaring is vreemd genoeg niet zozeer te zoeken bij een gebrek aan aanbod - al waren er vorig jaar ook wel wat mislukte oogsten. De redenen voor de stijgende prijzen liggen hoofdzakelijk elders, in de gepeperde gas­tarieven bijvoorbeeld. Gas is cruciaal voor de productie van kunstmest. Hoe duurder het gas, hoe duurder de kunstmest. Bijkomend heeft Rusland nu beslist om een exportban van twee maanden op te leggen voor ammoniumnitraat, één van de belangrijkste kunstmeststoffen in de landbouw. "Op de binnenlandse markt is er toenemende vraag voor ammoniumnitraat vanuit de industrie en de landbouw”, zegt het Russische ministerie van Landbouw, “Een zachte winter in Zuid-Rusland zal ervoor zorgen dat het zaaien in de lente enkele weken eerder van start zal gaan en dat er stevige vraag zal zijn voor de meststoffen.”

Rusland is verantwoordelijk voor twee derde van de 20 miljoen ton ammoniumnitraat die wereldwijd geproduceerd wordt, voornamelijk als kunstmest voor graangewassen.

Maar ook de dure transport­prijzen en de geopolitieke spanningen in Oekraïne spelen een rol in de ­dure tarweprijs. "Oekraïne staat bekend als de graanschuur van ­Europa. Door de militaire opbouw van Rusland aan de grenzen vreest de markt dat bij een conflict de ­haven van Odessa geblokkeerd zal worden. Ze speculeert daar nu soms al op. Want zo'n blokkade zou de tarweprijzen op de wereldmarkt pas echt kunnen doen exploderen", zegt Boerenbondwoordvoerder Vanessa Saenen in De Standaard.

soja

Chinese graanvoorraad

Maar de belangrijkste stuwende factor is volgens een recent rapport van de Oeso, de club van rijke ­industrielanden, de enorme vraag naar tarwe vanuit China. Dat is ­volop bezig nieuwe voorraden voor zijn veestapel aan te leggen, zowel voor tarwe als voor maïs en soja. Dat zou de graanprijs de komende jaren weleens gevaarlijk en permanent kunnen boosten, denkt de Oeso. Slokop China zou vandaag al 51 procent van alle wereldwijde tarwevoorraden in zijn bezit hebben en liefst 67 procent van alle maïsreserves.

China moet zijn varkensstapel heropbouwen na de ravage die de Afrikaanse varkenspest er heeft aangericht. Daar zijn enorme hoeveelheden veevoeder voor nodig. Eén van de strategische prioriteiten van ­Peking is om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van voedselimport. Binnen de varkenshouderij in China was er al enkele jaren een verschuiving bezig om graan belangrijker te maken in het rantsoen en het aandeel soja naar beneden bij te stellen. China blijft de grootste soja-importeur ter wereld, maar in 2021 kromp de invoer met bijna 4 procent. In 2020 werd nog meer dan 100 miljoen ton soja geïmporteerd.

Vlaamse boer in Oekraïne houdt adem in bij Russische dreiging
Uitgelicht
De Vlaamse landbouwer Tom Van Goey, die een bedrijf van 3.000 hectare heeft in Oekraïne, houdt zijn adem in nu de geopolitieke spanningen met Rusland oplopen. De kans dat de R...
25 januari 2022 Lees meer

Bron: De Standaard / S&P Global / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek